用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
犀利

我幅圖最底有解釋。

嗰五個地名頭三個因為冇位放 所以割愛。
瀝源 同 雞寮 我睇下有冇位加返。

講緊樓主?
我放咗上Google Drive:https://drive.google.com/file/d/19xoxswX0_3ub7S6wg6D6U6bYsBHO7jw1/view?usp=share_link
可能因為幅圖太大,所以preview唔到。
我覺得用字體大細嚟砌返個地形輪廓會整齊啲
弱智出少句聲當幫忙
師兄咁聰明平時做開咩
幫你推下 香港文化
留名

其實我覺得地名唔一定會密密麻麻每一點都有名

就好似之前討論得好多嘅osm地圖之亂咁,嗰時尖鼻咀嗰頭密密麻麻全部都係名

而家osm上嘅大刀刃 雞公嶺一帶都有啲好少用嘅地名

我覺得可能係例如由西至東 abcd 四個點咁先算

明朝嘅地圖得a同c點有標到名
清朝就得b同d有標到 都唔出奇
但現代嘅地圖係咪有需要abcd 四點都列哂名呢

特別係啲無人住 連三角網測站/電塔之類設施都無嘅地方
用兩個月就整好都幾勁
lm
LM
有咩用
不過樓主呢個地圖都係參考/趣味研究之用

整出嚟有少少爭議/討論都無乜所謂嘅

唔似得osm咁, 行山app/網站靠佢嚟導航,地名有問題/唔準確就會產生危險
呢個post高質
正評留名待看
樓主
絕非池中物
我原則上唔收地鐵站名衍生嘅地方名(圖右都有詳細講點解)。
除非嗰個地方大部分人都唔覺得係屬於鄰近嘅區域,即係例如佐敦就係佐敦,冇乜人會認同佐敦係尖沙咀/油麻地嘅一部分,噉呢個情況就會收。(不過大字寫官涌,細字寫佐敦)

而「南昌」,有三個concern係:
1. 基本上都會認同係深水埗嘅一部分。(或者有人嘈係長沙灣)
2. 收得「南昌」嘅話,我就要收埋「奧運」,否則就唔公平…… 但「奧運」係超出我底線,幅圖再寬容我都接受唔到。
3. 住嗰頭嘅人真係好多人都會講「我住南昌」?/大家去嗰個嘅時候會講「我去南昌?」(要調查)

過到 3. 嘅話,我會之後update會收返。
其實我都唔想收「華富」,但奈何地政總署本《香港街》將「華富」標成地名,咁唯有收。
點解啲字又直又橫又斜
可讀接近零
只係得個亂字
完全唔想細心睇
Respect

樓主整最主要只係圓夢,同個page要保衛地名咁重要爭好遠。

不過樓主都有講話想多啲人知道啲名,建議佢整返個清晰版出嚟。

而家呢個滿字版我覺得有趣嘅,有啲似contemp art嘅感覺。
雖然話好似好勁咁
但睇落覺得都係自娛性質

本身對呢啲嘢冇興趣嘅人(例如我)
應該唔會俾呢個圖吸引到去睇裡面每隻細字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞