用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
呢條白卡佬嚟 唔洗理 對保衛地名冇乜貢獻
開心就好

點解一定要有目的
我擺返地政總署個《地理資訊地圖》做底對咗一對,應該九龍仔同何文田都啱位嘅(而家個ver1.1 冇喐過呢兩個名個位),花墟同窩打老道之間(嘅以北) 係標咗九龍塘。

石排灣而家通常指 石排灣邨嗰個範圍(即係包括漁光邨、漁暉苑、聖伯多祿中學等),所以係偏香港仔東北。

(石排灣個case其實有少少複雜,因為地政總署個「石排灣」係指香港仔同鴨脷洲之間個海峽(我標註為 香港仔灣)。呢個係我除咗欣澳之外,另一個極少數冇跟從官方嘅地名。)

因為網上見有好多「樂華山」嘅用例,「龍山」好似少啲,通常都係提及龍山平房區先用,咁我會優先收樂華山。(其實可以收「龍山」做別名,不過而家ver1.1已經冇位收,因為我加咗佢南面個樂意山(鱷魚山)入圖,我之後再睇睇點好。)

至於「友愛同安定」,其實係因為冇位擺晒兩個…… 不過我都覺得加返安定好啲,畢竟都係約定俗成嘅area名,而非純粹邨名,我下次update睇睇點執好。

而「渣甸山」一個係地區名(嗰堆豪宅),一個係山名。
情況如同「馬鞍山」,一個係廣域名,一個係山名。
如果兩者位置非常近,先至會合埋做一個去標(例如水泉澳、慈雲山)。
樓主好有心機做得好好睇,支持你print出來放展覽
天水圍唔可以用屋邨黎分咩?
lm
頭先研究過,部分屋邨名嘅指涉範圍的確唔只係嗰條屋邨/邨內學校/屋邨商場,而係包括埋附近公園、私樓、居屋咁一大片area(例如天瑞、天富等),呢類大area名係可以拆分嘅,我下次update研究下點擺。
RESPECT
【ver 1.2更新+其他連結】

〔ver 1.2 更新內容〕
・新增地名:天耀、天慈、樂湖、天瑞、天頌、天恩、天富、天晴、宏逸、天恒、新圍〈厦村〉、新生村、永寧村、馬田、田寮〈元朗〉、安定、建生、三家村、馬環、千溪海岸、瓦窰下、東風坳、坪輋隔田、昇平、李屋〈打鼓嶺〉、粉嶺市
・新增海灣名:深涌灣、長竿灣、深笏灣
・新增廣域名:鯉魚門、打鼓嶺、上水、粉嶺
・新增設施名:[上水市中心]
・新增別名:白虎山〈打鼓嶺〉(+白花山)、荃灣西約(+麗城)
・變更地名:廈村➔厦村、虎地排➔新塘莆
・刪除地名:鯉魚門(➔改成廣域名)、打鼓嶺(➔改成廣域名)、上水(➔改成廣域名)、粉嶺(➔改成廣域名)、天水圍北、天水圍南、祥降圍、東頭村〈厦村〉、元朗南、龍尾頂
・修正位置:大興、禾徑山、香園圍、石湖墟、高塘口
・修訂範圍:「大埔」的範圍

*因為港島阿公岩一帶(鯉魚門公園、海防博物館等)都係叫「鯉魚門」,所以範圍涵蓋港島。

所有連結均已更新至新版本(v1.2)——
Dropbox: https://www.dropbox.com/s/36sa2ze7r63iqkp/HK_Place_Name_Map.png?dl=0
Google Drive: https://drive.google.com/file/d/19xoxswX0_3ub7S6wg6D6U6bYsBHO7jw1/view
OneDrive: https://1drv.ms/i/s!AmPXWojpPC7ih_E21iKZhw5HMy027w

(關於上個版本 ver 1.1 嘅更新內容,請睇第18頁 #450)
寫漏咗

・新增地名:天耀、天慈、樂湖、天瑞、天頌、天恩、天富、天晴、宏逸、天恒、新圍〈厦村〉、新生村、永寧村、馬田、田寮〈元朗〉、安定、建生、三家村、馬環、千溪海岸、瓦窰下、東風坳、坪輋隔田、昇平、李屋〈打鼓嶺〉、粉嶺市跌死狗
・新增海灣名:深涌灣、長竿灣、深笏灣、窩環、砵樹環
・新增岬角名:紅咀、大紅咀

・刪除地名:鯉魚門(➔改成廣域名*)、打鼓嶺(➔改成廣域名)、上水(➔改成廣域名)、粉嶺(➔改成廣域名)、天水圍北、天水圍南、祥降圍、東頭村〈厦村〉、元朗南、龍尾頂、紅咀(➔改成岬角名)
好勁, 支持
CHING 好勁
Push
Ching 中學已經咁勁 手畫map
留名等睇實體化商品化

呢個可以整成產品
你真係好撚鐘意香港
我俾個建議, 唔係咁詳細, 但每20年更新下廣為人知既地名
1960年 etc..
eg. CWB大丸 即係邊個位, 而家又係咩建築物
以前老一輩講" 麗池" 又係邊個位
其實都有朋友提議我整50-60年代版,不過要改過個地形(e.g.要擦走啲新填海地),所以之後有時間先諗下點整好
依個你地要整真係慢慢
同埋我認為整D多人識既地標就夠
唔係區份都出埋
而家共產黨連圖書館D書都咁郁
以前舊有殖民時期既資料保存唔到幾耐
一幅地圖收錄1,600本土地名 「地理達人挑戰」作者:盼成為認識香港的台階
https://channelchk.com/a/10228

日前有網民在連登討論區發佈《香港地名地圖》,用同一大小的字體,將1,600個地名放於地圖之內,儼如一張香港地名「雞精」圖,意外地引起不少網民討論。原來這名連登網民,正是去年製作「香港地理達人挑戰」的「Xotarios 翊少」。

翊少接受本台訪問時表示,原本打算再製作一次完整版「地理達人挑戰」,但翻查資料期間,回想起中一時曾經畫了一個地名地圖,靈機一觸就想用類似方式,展示香港各處地名。他去年10月已開始動工,但製作過程過於繁複,最終斷斷續續地整理後,至上周才面世,前後用了約兩個月……

#香港地名地圖 #地名 #香港 #channelchk

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞