用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
或者可以將鯉魚門分拆為 三家村 馬環村
賜酒
即係當鯉魚門係廣域地名
樓主唔洗理只屌唔畀點樣改善幅圖嘅人
睇得上眼你幅圖嘅人自然會撐你
其他所謂同行都係地理Creator
有時間出Story屌人不如出多幾個Post
正常觀眾冇興趣睇你啲怨婦content
比起《香港地名地圖》,我更加想睇《香港原地名地圖》囉!

利申:我支持香港全面恢復使用原地名,但係我唔係「保衞香港名字」Facebook page嘅admin來
你一定覺得自己好有趣
加油 支持
冇特別睇地圖但覺得好勁G持
咁你就收爹啦
伸完個龜頭出來又縮返入去
樓主起碼叫有件作品出到來
你駁人嘴就連駁第二句嘴都駁唔掂
真心柒
真係有心保衛點會容納唔到人地做緊相類似嘅野。好嘔心
樂華山我前面問咗樓主 未回覆
搵過樂華山啲資料 可以算係有嘅
但我問樓主 山嘅方面係會計有標高柱 定係無嘅都計
本人主觀睇 樂意山係應該要加嘅

另外就係 我幾在意青衣島嘅長發 長亨 長青
都有問過樓主係依選區定係屋邨名嚟加入地圖
如果係 例如可以加番四順 將軍澳可以加番一大堆屋邨
撐樓主
勁有心

佢仲出咗3個story
嘩…佢做緊佢前輩徒弟口中果啲人去鬧人整地名
佢做得好過人就唔比其他人做,
要抹殺人地嘅熱誠,要動搖人地嘅努力。都非常之自私
諗吓鬧嘅唔係佢對地理嘅附出而係批評人嘅行為
「沈雲山、樂華山、樂意山」係參考咗OpenStreetMap + Google + 維基

「樂意山(鱷魚山)」本身我張圖冇嘅,琴晚 ver1.1 加咗。
「樂華山」(別名 龍山,不過呢個別名我幅圖冇收)少人講,但始終的確有人用所以就收咗。

收錄山名嘅方面,唔係睇有冇標高柱,主要睇有冇人將嗰個山丘命名。所以就算座山冇咗,例如「加路連山」、「摩理臣山」、「康山」呢啲,只要個地名仲存在/命名過,咁我有位就會加。

至於「長發、長青、長亨」,係同屯門堆「大興、友愛、置樂」呢啲係同一收錄準則:基本上唔單止淨係指嗰條屋邨,而係已經演變成附近啲居屋、私樓、商場、學校 成個area 大家都係用呢個名去refer,就會收錄。
其中一個參考係《香港地方大典》,例如青衣佢有以下記述:
https://hkplace.fandom.com/wiki/%E9%9D%92%E8%A1%A3

如果啲街坊係成個area都係用呢個名,咁我會當佢地名,唔再當佢只係屋苑/設施名。不過我唔係住嗰區,可以呢類地名可以留待大家討論、話返使用情況畀我聽,我可以增補/修正。將軍澳堆屋邨名 如果都係成個area咁叫(包括埋啲居屋、私樓……),而唔係淨指個公屋屋邨,咁我之後update會收返。至於四順,的確可以加返作為「茶寮坳」做別名(基於官方地名優先原則)。
其實香港未起地鐵果陣,60年代做果份香港集體運輸研究,已經係用緊何文田站呢個名,位置同而家果個相若(仲要再近多紅磡少少)

講緊果陣連山谷道邨都未入伙,更加唔好講話山上面果堆樓
公平講,規劃名可以好求其。但呢啲可以指服務地區嘅名,銅鑼灣站個山谷當成個黃泥涌谷加埋掃捍埔。另外一個出名例子,品川站唔喺品川。叫何文田站,都受紅磡站影響,冇其他大名好用。
就算講分區,跟路網劃何文田區係無可厚非,何文田區入面有原本個何文田、老龍坑噉都冇問題吖。而家紅磡同何文田分區合拼咗,先令紅磡警署喺何文田。
何文田規劃區,同何文田徙置區都有關。而家佢係第6同7九龍規劃區,又係已經合拼過,包埋太子道西到界限街。(不過城市行政同郵政地址又係可以分開)
仆你個街人地放張地圖都咁撚多愁善感
好勁
好神奇 啲字逼得咁埋但係睇得一清二楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞