用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
喺附返工,要話畀人知公司位置嘅時候都真係會講「南昌嗰邊」
同埋南昌本身係取自南昌街&南昌邨,所以應該同奧運唔一樣
留名待j
嗰掣喺邊?
【其他下載link】
各位唔好意思,冇諗過迴響咁大

因為我喺街,暫時未方便仔細回覆各位嘅意見/建議/詢問,只能臨時解決下載唔到嘅問題:

我另外放咗上 OneDrive
https://1drv.ms/i/s!AmPXWojpPC7ih_E21iKZhw5HMy027w

因為呢個回覆攞嚟臨時置頂,所以我放埋本來條Google Drive link,以便通返嘅時候各位可以多個選擇:
https://drive.google.com/file/d/19xoxswX0_3ub7S6wg6D6U6bYsBHO7jw1/view
建議你用Google map㩒完一粒制之後出張圖比我地睇
最好直播埋教我地點用
Respect
我都好中意睇/分香港地名
但自問冇樓主咁有熱誠連地圖都整埋出嚟

樓主好勁
成件事好反智,地方名本來就係共同語言,用嚟定位每個人心入邊認知個地方嘅位置。港鐵站已經係一個清晰定位,某程度已經係一種進步嚟,即係如果同人溝通嘅時候講「住南昌站附近」,非常之清晰有概念。

如果你係因為港鐵對地方命名唔鍾意,夾硬忽略佢,咁呢張地圖將會失去實用性除非你目標做古代或者另類地圖
Respect
屌你老母
正皮
有趣
幾得意
留名
唔比人講野?言論自由識唔識?
定係12號山
好欣賞樓主因為我真係一個路痴嚟,當然呢個絕對唔係一張實用到會令我搵到路嘅地圖,但正正係因為樓主咁用心,同埋啲字好密反而咁樣我更加會想放大啲嚟睇,令自己對啲名同位置深刻咗
好多嘢都係講就容易做就難,加油!
用明朝清朝嘅地名放落今日嘅地圖,話今日用緊嘅地名係唔啱
可以想像下係幾咁可笑
咁點先叫有趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞