用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
同埋想講樓主好高eq 呢點真係好欣賞
支持
巴打勁
想問師兄你有無亞氏保加?
殖民年代果d手繪地圖都係咁raw架咋
不過以前係用隸書寫
如果樓主執埋字體唔用新細明用埋隸書我覺得會仲有feel d
佢有又唔出
樓主出先又唔忿氣
唔好同連登仔認真討論
利申欣賞係你既想法同執行力
反而覺得ig story條友心胸好狹窄
支持樓主,咪理上面班柒頭
期待你之後嘅作品(如果有嘅話)
雞蛋挑骨頭
好多人覺得人地曬時間認真做無謂野就係on9
然後自己又要好認真批評人地既分享
呢d野又無害人 而且都係一個學術推廣
通俗d當件事係純自high去分享件事其實就得
難得連登有呢d咁有趣既學術post
唔明點解一定要啄住人黎講 好似眾人皆醉我獨醒咁
呢條友明引戰
唔撚使理佢
社會垃圾,就係你呢啲人
南房肚隔離可以加肥佬麥

如果想啲字密啲 可以加埋啲曾經有出現嘅村落
例如 城門水塘 舊八村 (南房肚係其中一啲) 白石窩 石頭見 芙蓉山 張屋嗰啲
冇測過,我曾經有諗過係。
不過無論有定冇,最緊要活得開心,做到自己鍾意做嘅嘢。
link temporarily disabled
如果想專業啲可以向量輸出做pdf
咁就可以無限放大唔blur
當然要睇樓主用咩software整
respect 但條link down不到
幾正喎
呢啲project通常都要有少少ASD嘅沉迷/固執先做到
任何idea多數唔會得一個人諗到
係睇下邊個做/公布先
一個公布咗
其他差唔多咁固執嘅人一定群起攻之

樓主做嘅嘢絕對有意義
要吹毛求疵就慢慢玩唔阻你
講真,我撐你嘅
覺得反對嘅聲音好多
支持嘅人,通常好少出聲
地標名(例如石塔、峭壁、海蝕洞、塗鴉)基本上唔收。「肥佬麥」屬於塗鴉類,我知通用地圖有收,我都有糾結過佢係咪已經變咗地名(即係唔再只係指嚿塗鴉石,而係包含埋佢附近一帶),不過因為未見到有證據變咗地名,所以冇收。

鳯凰山 本來我都有收「羅漢塔」,但諗諗下都好似只係石塔嘅名,唔係真係地方名,所以我就臨發佈前del咗。

城門八村我有收部分,芙蓉山、碑頭肚、石頭見 都有收,其他例如白石窩未搵到確切個位,唔敢亂放,所以擱置咗,搵到位置證明再update返。
依家呢啲page好多太泛濫
有人覺得會爭食 出咗聲唔出奇

歷史係咁多就係咁多 無得作嘅
要睇每個專頁嘅「作者」係想以情懷搵食 或者整合嚟傳承 定係兩者皆有
支持樓豬

一份好嘅作品唔洗所有人都鐘意
睇得出樓主背後有想法 有層次 有建設性嘅回應
亦都係想喺日漸浮泛膚淺嘅討論帶啲新意思
覺得上面有啲comment 都幾到位
關於作品完成度 地名挑選咁
地圖都算係種關於公共空間/集體回應 點樣建構地景同空間嘅關係
諗起好似早幾年都有巴打做過千秋地圖 燒賣地圖etc
未計鐵post 嘅空想香港鐵路圖
但感覺樓主嘅地圖界乎文字同圖示嘅表現
幾呈現拼貼藝術嘅特質
蕪雜同方向不一嘅拼湊令我有蟻群/蜂巢嘅聯想
某程度上都同睇高空照片從上山望返香港密密麻麻樓景如出一徹
可能依種高密度嘅地名剪貼 都反映咗香港作為高度城市化嘅一部份特徵

我覺得幾有feel (可能我都亞氏保加
期待2.0 下一份作品
佢哋要解釋地名就唔係一張地圖做到嘅嘢啦
佢哋咪自己開過個document逐個逐個解釋囉
咁每個人都有自己想達到嘅目標㗎啦,咁攻擊人有意思咩

佢哋咁講法係咪即係地圖本身都唔需要出現先?真係痴痴地線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞