用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
用咗兩個幾月時間,鑽研咗唔同地圖
(地政總署、通用地圖、OpenStreetMap、Google Maps……)
又搜集咗唔同網站,終於整好咗呢幅《香港地名地圖》:

*上面幅圖得 72 dpi,如果想睇高清放大圖(300 dpi),我放咗上 Dropbox:https://www.dropbox.com/s/36sa2ze7r63iqkp/HK_Place_Name_Map.png?dl=0
(幅圖有咩修正嘅話,呢條link都會即時更新。CC BY-NC-ND 4.0)

呢幅圖旨在用同一個font size,去展示全港唔同嘅地名。
令大家唔好淨係記得「銅鑼灣、旺角、觀塘」呢啲咁大路嘅地方,
可以用一幅圖發掘到香港唔同地方嘅有趣地名。

地名嘅收錄準則 喺幅圖入面已經好詳細噉寫咗,我喺呢度就唔贅述。
基於我整呢幅嘅目標係「盡量唔好留白」(高密度style),
所以有咩空位,都畀我用唔同嘅文字塞滿晒,歡迎慢慢睇。

(地名啲字體係專登用 監獄體 去標,match返香港啲舊式路牌感覺。
 路牌顯示嘅都係地名啫。)

——————
另外其實呢幅圖嘅 idea 係翻炒 15 年前(2008 年)仲係初中雞嘅自己,
喺一張紙上面白手畫咗幅香港地圖,然後憑自己嘅認識,
用當年撩到爆嘅字去塞滿唔同地方名:

所以可以話係成年嘅自己 復刻返 初中嘅自己嘅cls idea。

關於詳細過程,我專程寫咗個專頁去講:https://lab.xotarios.com/map-works-%E5%9C%B0%E5%9C%96%E4%BD%9C%E5%93%81/HK_place

呢幅《香港地名地圖》啲資料我已經盡最大努力,力求準確無誤。
但因為成幅圖都係我自己一個人整,所以可能會當局者迷,proofread完都唔知錯。
如果發現任何錯處,歡迎話返畀我聽。
😮
幾有趣

Respect
你?
on9當有趣
其實啲方位有啲多餘 天水圍南北 長沙灣西
Too long cant read
唔用Dropbox share 得唔得
成日load 唔到
正 好鍾意睇地圖
respect

但樓主可摸耳講下個目的係做咩
多謝你
Respect
簡單望過,建議加返
老鼠洲
東角
大包米
瀝源
雞寮

有時唔知你把呎係邊度
有D係設施名唔係地名
深水埗、荃灣塊填海地冇新地名,但唔想嗰個位(明明係市區)空咗一忽,所以就塞個有人專門叫嗰忽嘅名落去…… 荃灣好啲嘅,因為大部分人都會用「荃灣西」去指個填海地,但深水埗就諗咗我好耐,見有網站叫佢「深水埗西」,就姑且用住先。

至於天水圍範圍太大,幅圖會留好多白…… 聽聞天水圍人會講「天北(天水圍北)、天南(天水圍南)」去分開南北兩地,噉我就分返兩個,順便方便我標埋天水圍市中心個位。
高汁LM
一係想圓咗細個嘅瘋狂 idea
二係覺得噉樣整好似幾有特色
三係想大家留意下香港唔同地名
叫南昌都好過叫深水埗西啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞