用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
down唔到啊
唔好用垃圾dropbox啦 最廢既cloud storage app
就係有班戇鳩仔乜都鍾意批評人但冇建設性
懶係眾人皆醉我獨醒 問有咩高見又唔撚識答
欣賞你仲晒咁長時間同條傻仔認真討論
另外填海嘅位好大機會填唔到字 所以要睇你嘅定位
村名就好容易有重覆 例如上面嘅例子 張屋 大埔已經好似有一個
有唔少人都係咁 認為自己識多人地少少 就會攻擊人

但其實大家都係差唔多 拎住N手史料去出post
唔好意思
我 #30 有貼Google Drive嘅link,而家置咗頂。
多謝巴打咁有心
Strong post leave name
on9野都有人吹
再望咗一下
沈雲山同樂華山隔離可以加返樂意山(鱷魚山)
我唔肯定佢有冇標高柱 (應該冇)
但我都唔知樂華山有無

所以要睇你點諗
唔算自爆啦,Liy 嗰啲先係
好有趣香港史jj 詳細研究下先
呢幅圖本身就比較藝術性多過practicality
好撚正
似你咩,聽土耳其歌,on99咁
深圳河改咗,香港跟唔切,冇同深圳嗰邊傾條界要點改好,應該有啲政治因素。呢啲私人霸佔而香港隻眼開隻眼閉嘅嘢,背面應該好複雜,唔係我呢啲凡夫俗子研究到……

以下呢個位好似唔關深圳河工程時,但自90年代已經霸咗,仲有人住,住到早幾年上過東方/香港01

https://www.hk01.com/01%E5%81%B5%E6%9F%A5/313819/%E9%82%8A%E7%95%8C%E7%BC%BA%E5%8F%A3-%E6%B8%AF%E6%B7%B1%E9%82%8A%E5%A2%83%E7%8F%BE-%E9%9A%A8%E6%84%8F%E9%96%80-%E6%9D%91%E6%B0%91%E9%9D%9E%E6%B3%95%E8%B7%A8%E5%A2%83-%E6%B8%AF%E5%BA%9C-%E6%9C%83%E4%BA%86%E8%A7%A3

我好想知個下文,同埋個歷史,但可惜傳媒自己出擊都冇下文。
Cls ig page 百花齊放又唔鐘意
Btw樓豬整得好靚呀
幾靚 即刻諗起tiny island d 地圖
支持你
連登仔唔配有呢啲野 乜都淨係踩 呢個post居然咁多like
真 因為啲撚樣個個攞自己黎比較先
比著我就唔會曬時間啦 ( 其實自己唔叻個樣野 就話人曬時間)
其實唔係真係曬時間囉 每個人興趣都唔撚同啦 講個啲人又有幾撚唔曬時間?
擺明就係自己唔叻做唔到、範疇之外 就話人多鳩餘啦
見慣聽慣好多批評者既境界都係咁撚垃圾
感謝您,熱愛香港
唔覺得可讀性有乜大問題
首先幅圖本身就預你放大嚟睇 所以離遠讀唔到算係expected
然後啲字雖然睇落雜亂無章,但係我暫時睇唔到有字係重疊到認唔出
再者其實我覺得每個地名angle都唔同反而令我知道邊隻字係應該連埋一齊讀 減少咗ambiguity

最後你對樓主人格謀殺 再攞鏡安法做稻草人 唔通唔同意你講嘅就係盲撐? 你就真係好香港啦支味盎然
越來越多香港人被地鐵搞到對地名嘅認知錯晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞