用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
細個睇住填海到「南昌邨」出現,習慣一係直接叫地方名「南昌邨」,一係叫深水埗,「南昌站」、「南昌公園」都係叫地方名,唔知點解叫「南昌」硬係有啲怪怪地。
類似情況「太古」一定直接指「太古站」、「太古城」,個人唔會叫「太古」,「太古坊」位置喺鰂魚涌,亦無其他位置可以叫做「太古」
原來真係有人會分唔到 AI 圖同真相
本來呢個page啲料唔錯
但後來變咗講少少然後叫人課金睇
要保衛香港名字唔係應該畀多啲人知咩?
可以話同佢個理想相違背
變晒質十足啲cap水偽黃店噉
原來重咁小氣
咁似happy konger既
傻鳩
有心機整幅圖之餘對住啲19批評同依啲痴線連登仔都不卑不亢回應,G持
而家叫太古
都係太古 康怡 康山一帶

你係正名撚?
長遠要用program手法處理,因為AI單檔會頂唔順,機勁都係咁話

而且更新方便

底圖
[地名] {(id, text, font, size, angel, x, y, x.scale, y.scale)}

依家有ChatGPT,你可以講個concept比佢知,叫佢寫,如果唔想setup environment,可以叫佢用HTML5來交功課比你

佢應該有能力幫你做埋例如「加減改地名」的GUI化功能
幾開心見到自己住嗰區個名

利:住村屋
南昌 海達 海盈 海麗
就係唔知咩嘢係正名,先至直接叫xx站 xx屋苑
例如富榮花園後面海富苑唔知叫入旺角定係奧運,直接叫富榮嗰頭就算,最多人識
天水圍入面咪直接叫條邨名天耀 天瑞,嘉湖甚至直接叫樂湖,景湖,銀座等等,一係對外人叫天水圍,甚至濕地公園都易明過咩天水圍南 天水圍北
要拗就沒完沒了
有咩所謂,咁咪tinder 食女lor
有冇諗過印衫

我荃灣西個到有D痕
Lm
無錯 識欣賞既人自然會有興趣睇
支持你樓主
連登仔好撚雙標架
一個唔該認真係D位係佢地唔中意例如lol/研究小眾youtuber
你咪又係俾人屌on9仔
無聊
元朗田寮村呢?
【ver 1.1更新+其他連結+解答詢問】

〔1.1 更新內容〕
・新增地名:東角、天后、菴由、樂意山(鱷魚山)、大灣〈九龍灣〉、作壆坑、紅泥塘(黃泥塘)、恆安(馬鞍西)、雞寮、海怡、利東、河背〈城門〉、白石窩
・新增海灣名:龜背灣、東頭灣、白沙灣〈赤柱〉、中灣、南灣
・新增廣域名:大潭、銅鑼灣〈港島〉、馬鞍山、城門(城門谷)
・新增別名:貝澳(+杯澳)、中環(+中區*)、茘景山(+茘枝嶺)
・新增設施名:[九龍灣商貿區]、[馬鞍山市中心]、[四小龍]
・變更地名:大潭➔大潭篤;深水埗西➔南昌
・刪除地名:銅鑼灣〈港島〉(➔改成廣域名)、馬鞍山〈新市鎮〉(➔改成廣域名)、城門谷(➔改成廣域名)、鴨脷洲
・修正位置:長沙灣〈九龍〉、深水埗、坪石、九龍灣、羌麻窩、石頭見、徑山、黃竹洋、四方山、燕岩頂

・新增參考:香港地方大典、hkmaps.hk
・修改準則:「本圖原則上不記因鐵路車站名所衍生之俗稱(如太子、天后),惟該處如普遍視爲獨立地方,卽不視爲毗鄰有官名之 地一部分,則收錄,如佐敦、葵芳、兆康等。前二者各有古官名官涌及醉酒灣,故俗名記於括弧內。」➔改成「如某鐵路站名已成其處一帶之約定俗成地名(如金鐘、天后),雖受傳統地名忠士之嫌,本圖亦特以記之,以反映時下實情,與時並進。當中如有古官名,如佐敦、葵芳各有官涌及醉酒灣古官名,則新俗名記於括弧內。

*呢個「中區」係指喺道路路牌上面作為地名而寫嘅「中區」,係中環嘅同義詞,不是中西區個「中區」。

其他提議地名如 三家村、老鼠洲 等本更新暫時擱置。

所有連結均己更新至新版本(v1.1)——
Dropbox: https://www.dropbox.com/s/36sa2ze7r63iqkp/HK_Place_Name_Map.png?dl=0
Google Drive: https://drive.google.com/file/d/19xoxswX0_3ub7S6wg6D6U6bYsBHO7jw1/view
OneDrive: https://1drv.ms/i/s!AmPXWojpPC7ih_E21iKZhw5HMy027w

-------------------------
因為逐一答大家會導致洗版,故此我喺呢度統一答大家嘅提問/意見。

首先多謝大家咁支持呢張圖,5000+個正皮 兼 上埋精選 我係完全冇諗過。

Q:幅圖最大問題就係字體大小一樣,無分輕重,個個地名都睇落一樣重要。
A:呢個係本圖嘅核心目的之一:我故意用同樣大細,去令大家唔好側重去睇市區地名,而係所有地名一視同仁,擺脫「市區名就要知,郊外名知嚟都嘥氣」嘅觀念,從中去認識到香港其實係有好多有趣地名。又如同一位巴打所講:「睇呢張圖,好似玩緊 Where is Wally 噉。」呢個就係exactly其中一個我想帶出嘅效果。

Q:呢幅圖show唔晒所有地名,有咩用?
A:基於上面所述嘅核心目的,呢一個係硬傷嚟,係本圖嘅缺點。因此,如果你渴望要一張「有晒所有地名」嘅地圖,非常sorry,呢張圖唔會滿足到你…… 呢張圖只係為咗玩味/藝術性質,純粹一個帶大家去重新認識香港地名嘅入門台階嚟。

Q:咪撚曬時間啦,整完放上黎呃like 傻仔,過幾日無人記得無人用啦,好心將啲時間用係第二度仲好。
A:一件事嘥唔嘥時間,其實好睇每一件事所帶出嘅效果。
如果打兩個鐘頭機,可以令我放鬆心情,咁就算係打機都唔嘥時間。
無論做咩事——享受過程,欣賞成果,先至可以活得開心。
如果每做一件事都要「人人記得、人人有用」先至唔嘥時間,噉樣人類冇一個係唔嘥時間。
當然啦,如果你享受批評我嘅過程,然後睇到我答你嘅時候覺得好開心,我都覺得達成咗你嘅願望。希望你有開心

Q:有冇諗過印衫/印puzzle?
A:有諗過,不過遲下先。

其他意見大部分都應該喺 ver1.1 反映咗。如果我有咩問題/建議冇覆到,請再同我講返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞