用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
自創語言 我係咪識你
Respect
Lm
Link temporarily disabled
高質留名
幾有趣
好撚癲 respect!👍
值得支持同尊敬
何文田嘅話其實區議會選區係咪仲符合過往位置
何文田選區就喺勝利道、梭椏道附近
何文田邨反而好似係常樂定係常富之類嘅名
都唔知做乜鳩 可以再寫亂啲,座標又唔知啱唔啱。

人地九龍皇帝字都睇到啲字,起碼閱讀到 。

有陣時有啲嘢,除咗有心都要有技術,我諗樓主就係爭咁啲技術(無乜設計sense)

如果係純art work去睇又乜美感,因為用電腦字
如果計選區,嘉道理選區嘅南半部份已經算何文田
我記得佢地個Fb Pg有好多零星嘅地區性地名地圖,但係全港大圖就唔覺有

我理解Po主整呢幅圖嘅重點唔在於準確精實呈現香港所有本地名(即係唔係由地鐵站或者某啲設施強加嘅地名),但係而家幅圖我覺得都的確有啲地名有缺失(至少九龍港島嘅字真係可以再縮細啲去攝多兩個名入去,同埋九龍半島都有唔少山名唔見咗)
同埋個Title都有少少令人覺得呢幅圖或者係以準確為先(可能叫做「香港地名圖」會好啲?冇咗「地圖」呢個令人覺得一定會準確嘅概念詞,用含糊啲嘅「圖」字取代)

不過我又覺得嗰位版主未需要咁樣大動肝火嘅
唔好介意我批判,淨係個青衣島,都已經唔知想點
只講咗島上面部份地名,但係又唔講晒所有地方,應該係選擇性咁講啲地名。

資料蒐集係有嘅,但係思考設計嗰點去顯示個part就求其咗啲,好似data entry咁,硬啲字入去,塞爆咗唔夠位置就唔塞啲地名
你做乜啫
lm
好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞