日本旅遊討論區(29)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
加落 apply pay 增值 suica
豐儉由人,選擇住貴地方而唔係揸車搭車去平嘅地方,冇得你嫌貴
應該唔會去 有時間再算
你自駕咁易搞好多
回程有時間真係可以兜下串本 橋坑岩 海金剛 潮岬幾個位睇海都真係唔錯嘅(認真 好過上本宮大社
6月19 HKExpress
mystays富士山展望温泉酒店 ,已經儘量揀平嘅酒店
主要一日去富士急,第二日周圍去睇山
如果好似我咁入去過下癮既話用免費入園券最好
入到去逐個遊戲計錢,大約800-2000yen一個
我上次剩係玩FUJIYAMA,2000yen搞掂

現場買1日券就7000yen,除左鬼屋之外所有遊戲全包
玩得多既話呢張就會抵好多
半日券就下午先可以入場,平啲但唔記得價錢
你住溫泉酒店就梗係貴啦,交通方便又望富士山
河口湖站附近5分鐘路程有啲2舊水一晚既青旅,一個人一間房
除左共用廁所麻煩啲之外望落都幾新淨,睇你揀唔揀架姐
Book完去程先留意到
去日光有JR Pass嘅話係咪新幹線轉日光線好過坐日光
一日上下行各得一班日光<->新宿
新幹線+日光線要轉車, 但好似靈活啲, 定話我睇漏咗啲細節位?
同埋, 如果當日行完先買回程新幹線會唔會好博?
邊張JR Pass?東京廣域?
係, 東京廣域
去日光有3個方法:
1. 新宿站搭特急日光/スペーシア日光,直達東武日光站
2. 新宿站搭特急きぬがわ/スペーシアきぬがわ,去下今市站轉普通列車去東武日光站
3. 新幹線去宇都宮站轉日光線去日光站

因為時間表改左,你平日去既話用方法1同2會好遲先到日光
如果要去埋華嚴瀑布同中禪寺湖嗰邊你一定去唔切
所以方法3會最好,回程先用方法1同2返東京

當日行完先買回程新幹線會唔會好博?
我嗰陣3點幾返到宇都宮,最近嗰班指定席已經冇連位
唔想煩可以去月台排自由席,座位先到先得
依家諗諗,
日光嗰2班車嘅存在價值只係俾JR個網有多行selling point可以寫
個時間真心西, 11點先到, 4點要走, 又唔係快

我轉坐新幹線算, 唔該巴打
我都唔打算去富士急個度玩
超突發
東京大阪京都因為G7
特別警戒中
驚有爆炸品
好多地方禁止使用LOCKER或寄存行李
依幾日去要小心

有機會隔幾日全國都係咁
我要特登行去酒店放低
一定要嘅話肯坐一兩個站就有得用
通常係大站冇得用
推埋舊post先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞