日本旅遊討論區(29)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔會
因為會留位當日現場賣
你要買富貴號另計
睇左好多河口湖攻略, 仲係唔係好明當地交通, 想請教大家

預算朝早8點左右新宿出發, 搭高速巴士到河口湖站,

淨係想去以下幾個景點
- 下吉田商店街
- 富士淺間神社
- 纜車(天上山公園)
- Lawson 便利點打卡

順著以上次序遊覽, 有沒有問題?
如果搭乘當地巴士, 因為我景點不多, 是否不用買巴士pass?
河口湖有無餐廳推介? 最緊要唔需要排隊
JR東張pass寫包「日光號」、「鬼怒川號」、「SPACIA 鬼怒川號」
但係岩岩睇, 3月改正咗之後無咗SPACIA 鬼怒川, 得SPACIA 日光
咁張pass包唔包SPACIA 日光
理論上係包
「日光號」、「鬼怒川號」、「SPACIA 鬼怒川號」、「SPACIA日光號」都得
但記住只限以新宿站開出或者總站既特急先包
時間同順序冇乜問題,但唔建議咁遲先出發
遲過9點到新倉山基本上人山人海,仲要排隊影相

你剩係河口湖站來回天上山公園要搭巴士
但行過去都係15分鐘,如果等車條龍好長寧願行過去
新倉山去河口湖搭富士急行線就得,搭特急要補錢

河口湖冇一間餐廳唔駛排隊,除非你完全錯開食飯時間
真係感激哂, 我見有人將下吉田放係最尾一站, 黃昏時候先去, 咁我一早先去天山公園, 再搭富士急行到下吉田站去新倉山得唔得?
冇話唔得既,但下吉田高速巴士班次少,走都幾唔方便
新倉山過9點就咁多人?仲想住下午過黎河口湖就去呢個先
22到步,第一晚食咩好
唔戲該晒之前巴打們解答
但河口湖同箱根嘅酒店已經一早book左
冇得連住熱海去
最後行程係咁

Day 1 出發 > 新宿
Day 2 池袋 > 中野
Day 3 新宿去河口湖 [住河口湖]
Day 4 河口湖 > 山中湖 > 箱根 [住箱根]
Day 5 箱根 > 東京
Day 6 秋葉原 > 淺草
Day 7 熱海即日來回
Day 8 銀座 > 澀谷
Day 9 迪士尼
Day 10 豐洲 > 東京 / 橫濱
Day 11 上野 > 回港

想問問我係唔係應該
Day3 自己搭去大月/河口湖站 再買富士箱根周遊劵
之後就day 4-5用

定係應該到埗當日買Jr東京廣域劵
第一日用嚟搭NEX去新宿
之後第三日JR去河口湖?
再另外買箱根周遊劵

唔該晒
買東京廣域搭兩程根本回唔到本
Sorry 問多少少

白川鄉 高山 大家通常預玩幾耐到

我見兩度景點都係附近 步行距離1x~2x分鍾到

如果frd有揸車 建唔建議係河口湖入面都揸車來回景點 定係搭巴士/行路好

主要擔心冇位泊車 會唔會多車路又窄
有車當然開車方便
移動個時間都方便晒
如果只係上面位仁兄既行程既話唔揸車都得
因為全部都係搭鐵或者行路去到既地方
如果想去大石公園或者另外四湖呢啲偏遠地方就肯定揸車好
福岡7日呢個行程如何

第一日:應該夜晚先到市中心,天神地下街行一行算

第二日:晨咁早去柳川-遊船-太宰府天滿宮,竈門神社,睇吓行完太宰府啲餐廳閂未,閂咗就返天神食晚餐

第三日:海之中道時間許可就去埋志賀島

第四日:用廣域pass去門司港-唐戶市場-門司港-小倉

第五日:廣域pass去筥崎宮-香椎神宮-山王寺-南藏院

第六日:紅葉八幡宮-鳥飼八幡宮-大濠公園-櫛田神社-運河城

第七日:退房之後去機場國內線行到中午返香港

想去埋lalaport放係邊日好?
無記錯你好似係六月出發?
好奇紅葉八幡宮、鳥飼八幡宮有咩吸引地方?

第五日去完果堆寺廟,最後再去lalaport?
建議 day3 租車,day5 還車。河口湖或者東京租都得。
7月
睇片啲神社好靚
本身鐘意就好
仲諗非紅葉季去紅葉八幡宮做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞