日本旅遊討論區(29)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
天氣好的話,大室山絕對值得一去。上面望落嚟風景好靚。熱海唔浸溫泉瞓返晚又好似唔使特別去,商店街冇乜料到。

同埋呢日其實搭jr唔揸車都好方便。
係大室山去城琦海岸,再返三島市,無jr連哂
9點先東京上車去熱海,去到攞車食個晏都12點幾,伊豆一個下晝唔夠你去齊咁多地方。
你可以東京早啲起身上車瞓去熱海,9點到熱海就有得諗
棄熱海係理性d選擇? 因為之後去河口湖都有得浸溫泉。之前巴打講熱海無乜野行
沖繩租車用邊一間好
幾多六十路
熱海站附近就唔使行,直接去你講嘅玫瑰園同大室山就可以。
玫瑰園未去過。
大室山風景係好靚,就算天氣多雲上山都好朦朧幾過癮。對面街就係動物園,去埋都幾好,部分動物近距離接觸。
留意返去咗大室山先憑票再去動物園有優惠。
各位巴打用信用卡捉錢當唔當現金透支,信用卡愛𥚃仲有saving ac🙏🏻🙏🏻🙏🏻
落雨去嵐山建唔建議,成個大阪都落雨唔知去邊好
揀得啱 saving account 就唔係現金透支,你可以試下揀唔揀到嘅,但係建議你攞返張提款卡去,唔好玩信用卡連儲蓄戶口
再次感謝巴打詳細建議
Sor, 睇漏咗城崎海岸。 不過同樣伊豆高原站都有巴士去。

唔知揸車快定火車快,但火車響熱海之後沿住海邊行,風景好靚。
落雨(一定要擔遮果隻) 就唔建議去嵐山,全部地方都係要戶外。響大阪京都行下商店街/商場/美術館/水族館/round one之類算...
著雨嬲得唔得
你堅持要浪漫嘅嵐山,冇話唔得嘅
學巴打話齋,冇話唔得嘅

落雨去咗,下次好天再去就有得比較
如果剩行街冇問題,唔好著淺色鞋咁解
但如果你想去天龍寺嗰啲要除鞋先入到既地方就比較麻煩
大家落雨/預告會落會唔會果斷棄室外行程
上年去鐮倉江之島好大風同預告落雨
無理拎遮照去 行入島個條大路就開始天暗 入到島8號風球咁
最後落湯雞咁原路折返
好似巴打你建議,就用盡第3日既東京jr pass,不過就時間會多左係公共交通上。

第2日先租車,開始自駕遊行程,去三島skywalk ,河口湖地區。

再權衡下jr 去大室山/城崎海岸,再返去熱海。定之前咁講控揸車去左熱海rose garden再落去大室山/城崎海岸先
人已在日本,日本円差不多洗完,直接用港幣換很貴
消費優先碌卡
張信用卡你可以插入 7-11 ATM 試下揀唔揀到儲蓄戶口先,揀唔到就
iPhone 嘅話
入張 suica 落去用 credit card 增值
好似當網購
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞