日本旅遊討論區(29)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
全便運休中
日本石川縣發生7級淺層大地震 首相府發出緊急警示!
https://lih.kg/jLiNxS
希望當地人同旅客都平安
點解去京都要咁樣嘥時間搭車又東又西咁去
京都啲交通咁閪
去渡月橋就行埋天龍寺大覺寺啦
無啦啦下午去京都御所做乜

跟住奈良個日佢咁有信心半日行得晒?
ok奈良夜晚係乜都收晒
但夜晚過去神戶真係R撚晒頭
好多人去旅行連google map都唔望下
東一忽西一忽
鐘意搭車都唔係咁玩下
仲要京都先黎咁搞
京都啲巴士可免則免無咩事唔好搭
但我就係諗住唔想轉咁多次交通工具
諗住呢兩程都可以補下眠
如果成田直去河口湖巴士唔係停運 , 就很肯定係揀呢樣
點解唔直接去東京玩
咁冇計
NEX可以去到先買
巴士你想一早買定就買11-12點
預多咗咪當有時間食lunch
京都市內營運果d?
好方便wo, 我stay 京都係買巴士pass周圍去
嗯 ... 唔該你先
本身確係咁打算 ... 但原來而家停運
明顯對個地方唔熟悉先會plan咁chur
淨係嵯峨嵐山金閣寺已經夠行半日
6點後京都無乜夜生活
咪落大阪遊下囉
咁如果嗰程高速巴士都現場先買
咁會唔會買唔到 ?
4月頭經驗現場所有巴士賣哂飛
台灣人不嬲係咁,乜野都計性價比
旅行最短時間去最多地方,食野有得任食食到飽=好食
新宿去河口湖嘅巴士,你好難預先預約,因為你自己都唔知自己幾點到新宿。
除非你唔介意安排新宿食個悠長早餐
去唔切就唔好去
有紅葉既嵐山完全另一個層次黎
雖然大阪可以搭嵐電上去平好多
扮工無野做碌下依D on9 post係幾好笑
岩岩見到個東京入東京出去7日,話要3日北海道>2日大阪>1日東京咁玩,話要去埋伊豆諸島,仲要問十萬yen現金夠唔夠用,笑撚到我
仲有一個坡妹話plan去7日,想去京都,大阪,東京一帶玩,都唔講點解會將東京group埋做一帶,佢之後仲要話想去埋北海道,問人北海道有咩好玩
大佬,班友仔有幾鐘意北海道呀
某啲線好撚多人坐
放工時間四五条京都駅同老母區無分別
咁呢層又真係唔太介意
時間有鬆動好過到時搭唔到車
真係有時間多咪周圍 hea 下行下
理論上呢程巴士買 1230 後嘅班次應該唔會搭唔到 ?
0645 降落,快嘅話 0700 就出到去,正常就 0730 或者 0800。

0816、0854 同 0914 有 NEX 去新宿,分別係 0945、1020 同 1041 到新宿。

你睇下新宿有冇十一點多啲嘅巴士,到時就根據上 NEX 嘅時間決定早餐喺火車上食便利店食品抑或出到新宿先食。
有無諗過jr東京廣域pass
我發覺佢寫terminal個位縮埋左, 睇倒了 打攪晒
真,同山手線一樣咁癲

迫撚死,又無位坐,落車都落唔到
以後都唔會信啲台灣人嘅日本食評,唔係話佢地將啲伏嘢講到好食,而係將啲一般或者中上嘅講到天上有地下無。佢地介紹完又多咗人排,排完之後個反差真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞