浪浪送行者已變質

685 回覆
26 Like 145 Dislike
係既係既 絕對無關係
【就算用捐款黎買又有咩問題】

就係等你講呢句
即係架車係計公家,唔可以有工作以外嘅其他用途
同唔同意?
(如果你話公家捐款可以係私有財產,咁你真係上晒腦)

如果得,你攞捐款出糧俾自己、日常水電煤、每日三餐都得,因為反正都做緊浪浪送行者嘅「義工」
嗱,係咪呀,你用對家做資料來源實有人將重點放落對家
而唔係件事本身
好簡單
捐助人捐錢以為資助火化費用
我諗佢哋冇估到會用嚟資助人地買車
再講 架車係私人擁有啵!
如果買車冇問題 遲下買樓又得唔得
佢唔俾你做義工你損失咗啲咩?定係傷咗你心?
世事都俾你看透了
我想講,我唔跟佢做義工我自己平日都會繼續做
唔需要跟任何組織都可以係義工
我今次咁樣出黎講,係想將我知道嘅嘢講比多啲人知
因為我知大家真心為動物好
亦都有好多求助人,捐助人真心為動物
我唔想佢哋嘅善心俾人利用

做過嘅衰嘢自己要承受返
我希望有啲人唔好忘記初心
唔好忘記咗當初點解要成立浪浪送行者
初心係要幫動物
唔係賺錢
想做好事,一定要一窮二白露宿風餐先得,已經攞咗光環仲想有飯食有錢使,做人唔好咁貪
咁冇錢點做好人點做善事?你幫開啲咩機構背後係唔使錢可以24小時運作?
浪浪送行者宗旨係唔收捐款
由成立以來都係強調呢樣嘢
以前係有一間海鮮檔去資助火化費
後來冇咗呢個資助,就由幾十個義工夾錢做火化
當時兩位「負責人」聲稱欠債
然後浪浪送行者開始收超市券 油劵
但係同時兩位負責人 full pay 幾十萬買左架車

所以我可以答你
呢個機構有一大段時間係由義工夾錢去做火化
唔好以為呢啲義工淨係出力 無出錢
要義工夾錢去做火化,而家賺錢就踢人
仲要請埋啲低級PR
我知道一時之間要市民大眾知道真相唔係一件容易嘅事
但係我會選擇將我知道嘅嘢講出嚟
我亦會繼續做我覺得啱嘅事
呢段時間以來求助人捐嘅毛巾同手套 等等
我接收過,亦冇浪費過
多謝你哋嘅善心
但係你哋所捐嘅超市券,
我哋真係一張都冇收過
希望你哋以後要捐嘅時候諗清楚。

要做義工唔一定要係呢個組織到做
平日我遇到往生浪浪亦都會如常幫助。
條友仲學人講樂施會
多謝你嘅提議
希望其他捐助人都注意下
尤其係最後嗰一點
咁你係覺得俾人呃錢就報警啦,就咁睇唔覺有咩問題,冇咗資助之後欠債,如果之後出錢火化係義工自願咁關人咩事?定係佢當會費咁收你?

佢話唔收捐款,收超市券油券咪等於唔收捐款囉,呢啲好明顯係物資

同埋佢full pay買車又點,幾十萬有幾難搵?定係你知佢買車嘅錢係非法來源?有部車做執屍又用得著,佢一日繼續提供到有24小時服務,佢做到買豪宅又點話,除非有人開第二間做24小時再公開晒盤數同做得好過佢啦

唔知你係對家、私仇定係學生哥唔知冇錢乜都做唔到,總之有人肯做又做得好,佢話要收捐款我都去捐,每月出糧俾自己都冇問題
又loop,上面講負債買車又唔討論
btw 建議樓主置頂留言#51
發現呢度啲人嚟嚟去去都係啲「咁你係覺得俾人呃錢就報警啦」
講到我都以為呢個網上討論區係啲咩報案中心嚟

呼籲大家留意捐款去向唔得;
擺上網警世唔得;
以前出心出力,而家好心著雷劈,情感宣洩吓又唔得;

全部都係轉移去:【覺得犯法咪報警,冇報警、冇犯法就千祈千祈千祈唔好同其他人講
咪提咗負債同買車囉,覆人前睇清楚先啦,一係講清楚佢買車錢你有證據懷疑係非法收入來源,唔係買部幾十萬車有咩好講,你話佢買跑車就話啫
果啲大機構啲老頂個個住大屋著名牌食好西又唔見佢地開Po屌,反而咬住送行者唔放,咩居心一睇就知啦
冇錯啊唔收捐款收物資,的確超市卷真係物資黎、唔係錢,但我哋成班義工咁耐以來一張超市劵都冇收過,但係佢又不停收超市劵,作為義工都會覺得奇怪啲超市券去咗邊度。

當然,佢咁樣做係無犯任何法律,佢冇義務將啲超市劵分派比義工,但係捐助人本身就係想將啲超市劵捐比義工,我有少少覺得佢係欺騙緊捐助人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞