香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
搞到每次上落車都變咗做美式足球咁
點樣唔同?
大家可以接受日本人講英文唔夠香港人好,
但係佢哋差到連基本對話都成問題。
咁你話日本英語教育失唔失敗?
呢啲小事點解要教
梗係學咗習思想同國安先
咁又唔好咁講

先唔講10萬呢個幅度唔現實同難證實

再講香港教育都有佢嘅好嘅地方,例如強制學英文,係令香港人力資源國際化程度上升
人係to be 唔係做出嚟
你講嗰啲係待人接物 唔係做人

人係應該有個人主義 be true to yourself
唔撚係日日返學跟埋啲垃圾校規儀容
亦唔係要強制學要點 又要點

男仔唔一定要着褲 可以着裙
女仔都唔一定要留長頭髮

男仔唔一定要性格剛強
女仔唔係一定要係溫柔
所以埃及都愈來愈多學校用日本式校園咁教小朋友~
香港教育從來都是為考試,拎證書,搵好工。至於做人連家長老師都唔覺係榜樣。
痾尿唔拎起廁板
痾到成塊板都係唔識沖/ 抹

痾屎啲屎跡癡晒喺廁所
唔識沖返乾淨
要人一打開望撚住佢啲屎

最後捉鳩個細路出嚟
叫佢幫我沖返乾淨
仲要用紙巾抹返乾廁板先好走

唔明點解家長唔撚會教
你講果啲1-5大部份都係港女先會做
港男好好多…
我相信你講嘅情況係有第二啲原因導致,日本嘅德育教育只係起呢啲情況下有相聯性但冇因果關係
強制學英文要有環境配套先得
無配套,強制學完都冇用,日韓有板你睇
你講嘅都係個人嘅野,但係be true to yourself 唔見得同dont be an asshole in the community 有衝突
埃及學校會唔會教整木乃伊
真係好基本wor
大把男人廢中廢老
學就學北歐 以色列啦
有㗎 細細個就食物金字塔 點知後來有新研究話錯
最緊要係忠黨愛国
為国獻身驅 響應国家三孩政策
但係日本本土做嘢唔需要講英文,反而日文能力好重要

香港咁強調英文能力,係因為以前做買辦
教育制度又英語教學為主,唔識英文,條路難行
依家呢個香港,中文+普通話緊要過英文
估計教育制度長遠會轉中文教學
公德心係食完,執返自已果份
奴德係你食完,去執人地張枱

唔明唔明個分別
tvb黃金合家歡係教埋啲 大人情情愛愛眾叛親離 攻心計

不過算好似由細到大都冇咩點由公仔箱入面學到啲咩道理
Block柒佢啦,仲應佢
英文係香港法定語言之一, 再者香港係一個國際金融城市同埋前英國殖民地, 自然英文教育develope得好D
再者日本唔係大城市唔係大學有幾可見到英文先?
仲有呀, DSE英文拎3果D都唔知做唔做到基本對話啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞