香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
1. ching 讀邊間我諗得正生書院講到你個種校工情況

2. 係,所以咪話要學校幫手救下一代社教化
死火我成日banter 啲外國friend
啲00後呢兩日出征美國 我覺得好正囉
你算老幾 教後生仔做嘢?
可能佢地玩膠我都成日起連登扮五毛刷負評
香港同日本背景環境都唔同拎英文拎比係咪笑話呢?
1. 天主教學校, 我到中學直頭見住D 校工hea 做食生果番工時間系飯堂玩手機. ,放學外判班房都唔洗清潔.
呢個post 想講公德心同社教化,獨立思想唔係我想提倡嘅野
玩膠玩到去Michelle Obama嗰度?
我算70後
就係唔想執輸呀埋
香港人就係咁架啦
無公德心另外又有電子奶嘴出現
你問嘅問題係要由香港個生活節奏改左先可以得到根本性上解決
過哂氣啦 返去養老ok?
用恐慌管治社會應該唔太sustainable 不過管治國家咁深嘅野我都唔識
算啦,唔好stereotype,畀啲機會小朋友
所以連登仔成日話鬼佬虛偽

其實鬼佬根本就唔會好似香港人咁,以為打成一片就係互窒互串
仲要對住啲唔係真係咁熟嘅都咁玩,覺得自己好風趣好識做人
日本人第一樣野就係係學校學識點扮工
咁我應該回應翻你個pin,唔好意思
香港小學學乜都唔重要 學識唱國歌最緊要
咁似係你間野啲校工有問題多啲

但係我相信就算你間學校啲校工有問題,都冇令到啲學生執返整潔校園環境

用香港有校工呢個論據係想講個校園營運分工冇加入學生作為整潔校園嘅一份子,而係用咗校工做呢個職能嘅論點

你個個case 校工唔做野都仍然係冇令學生做返整潔校園嘅野,所以唔影響我個論點
ok
讀「倒」書咁勁點夠你玩呀
支那人DNA
小學中學唔會同一班校工啦...
我一開波咪寫左,校工會投訴囉.
咁投訴完咪老師跟進學生囉.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞