香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
個logic幾撚正
見到今屆DSE啲友都知而家香港教育係點
唔識得睇人眉頭眼額呢樣嘢好搞笑
正常嚟講
大家都應該知道講緊啲乜嘢

但係有啲人對於呢樣嘢嘅理解好搞笑
-----------------------------------------------------
舉個例:
你係強姦犯
你禁錮咗一個女仔

個女仔面對住你嘅時候不停反抗
而且仲會係咁鬧你做錯咗啲乜嘢

然後個強姦犯不停暗示個女仔唔識得睇人哋面眉頭眼額
--------------------------------------------------------

有啲人個性格就係咁撚樣
九唔搭八
明明自己做錯嘢嗰個
然後仲可以話鬧佢嗰個人唔識得睇佢哋眉頭眼額

見到佢哋咁講真係成頭問號
連登仔癲
其實係真
真心係香港聽佢言行舉止大概估到佢住邊區
其實都係睇家庭教育姐,日本咪好撚多隱蔽青年同中年,幾十歲人都仲要人養
香港多巨嬰 唔係教育做成 係社會做成 外國成年就搬出去 香港可能結左婚都仲一齊住
但日本學生無論欺凌,自殺等問題都數一數二,唔通呢啲又瀨社會,唔可以教育問題?

你覺得好點知真係好
香港家下識做小粉紅就 good 啦..
唔係喎
早排有個post啲連登仔大撐老豆唔識煮嘢食係正常喎
香港教育既目標好清晰
就係教d學生考公開試
呢種教育模式係有缺憾
亦係冇人有能力改變
如果你有小朋友
就移民去歐美
啱聽 我記得中文有遍野都係教人好野就取之 , 唔好學嘅野就棄之,打格嘅就張柏芝
香港教育問題係多行政野做,老師只想拿拿聲教完書,快d出糧算,有幾何會同學生講人生道理,真係好少數
中國著名學者陳寅恪:「士之讀書治學,蓋將以脫心志於俗諦之桎梏,真理因得以發揚。思想而不自由,毋寧死耳。」

他所說的「獨立之精神,自由之思想」才是教育應有的真正目的。
因為抖陰ban 左香港ip
真係好彩
睇書都係好事不過我自身為例,我都係出咗社會做野先鐘意睇書,中學期間剩係睇金融啲武俠小說

香港學生普遍唔鐘意玩運動,令到啲港女冇波冇羅,男嘅就腳瘦如柴
所以佢咪完美地代表左自己係支那人
有公德心既話
第時大個點做金融 AA 呢類資本主義既工
有幾多人做緊埋沒良心既工
大大下就識嫁啦⋯⋯
唔識咪出來俾社會教育下
我諗呢個case 睇眉頭眼額應該要改成睇清形勢?
呢幾年仲要home school
啲細路已經失去同人合作能力, 個個都自我中心
咁都要吹奏
而家啲援交抖音片咪又係呢D教育下出黎?
睇到嘔白泡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞