香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
男人都唔一定要追女同養家。

你地女人負左啲責任佢唔該。
響香港生仔
你期望可以教出咩品格高尚人出嚟?
如果父母都係垃圾 下一代 8 9 成都係件垃圾
結論就係唔好生小朋友
只需要正確學習習思想,國家自然有安排
有晒數據計到幾多人發到達
然後佢覺得係小學就分得出邊得人讀得成書
我就覺得唔係淨係香港嘅問題
係呢個世代嘅問題

你放日本最好嘅細路出嚟同香港一般嘅細路比較冇意思
依家多數賓妹養大,咪似賓妹囉
我覺得hold門就唔係奉旨......但如果有人真係咁做,真心真係會講唔該,因為人地堅唔係奉旨同你hold住度門....

但我見到行動唔方便的老人家真係會幫人hold一hold,果d真係有需要。(亦可能係職業病,本身自己做醫護,平日己經慣左)。
而家成日睇ig見到美國啲中小學成日叫drag queen返嚟跳艷舞比小朋友睇

幼稚園已經教緊咩係drag queen同埋lgbt
中国香港既話識爱国爱党就夠
英屬香港就有教喇 , 有一科叫 "社會"
1. 開門唔hold 住道門
奉旨hold 住? 你冇手?

2. 奉旨門對面嘅人要幫你開門仲要俾你過先
咁係未唔好開 鬥等

3. 同人方向有人行去道門會收油等人開門
你都可以

4. 用鎖匙禁制,禁到啲制凹撚哂
個個都掂過 都唔知有幾污糟

5. 地鐵上車個陣唔讓人落咗先衝上去,結果大家卡起道門到仲慢
香港人係咁啦唔關家教是
一睇個 title 就入嚟搵你個名
打算搵唔到你就代你覆埋呢句
所以係設計社會遊戲規則條友嘅責任搞到no one gives a shit
賓妹yes sir no sir wor
英國呢度真係 norm
小事如打交 教師真係叫學生自己解決
其實喺條街打交 警察見到都只係停底望住
除非有人見血受傷先會介入
不過茶記等半個鐘,我諗我都會扯火不過可能會屌個經理/老板
貴族決鬥私了文化
4. 咁你戴手套呀嗎
第時用AI分析邊類人最大機會成功,再配返適當資源,讀唔成書中二好出嚟做m記好似psychopass咁
我個年代老師話要見家長就係插個仔,宜加我見後生父母會屌返個老師點救佢又難怪老師唔幫手
前提係父母本身都要受過教育
最弊就呢啲呢啲半桶水教育
做人父母首先真係要攞牌
生得個仔出嚟就算肯教都唔代表識教
教師有牌起碼都叫上過堂知道啲嘢
以前啲父母自己都唔識咁多自然學校教師啱哂
而家啲父母識多嗰兩個字但又識唔哂
識少少扮代表
至怕呢啲
好似聽狼來了故事聽一半走咗去
就以為個故事結論係講大話可以得到歡樂咁
恐撚怖
間茶記本身態度點,有無道歉先?
其實上菜慢真係餐廳問題,但如果餐廳肯負責任道歉先,做客都無屌得咁金啦
尤其而家可以借肺炎驚死咁唔掂公共物件 eg 𨋢制 門柄等等

1至4 你講既成生活實遇到
唔理公屋定私樓都會咁 只可以話劣幣驅逐良幣

5 呢d好似一直都有
仲未計唔理老野師奶阿叔定學生哥 總會有一個大大聲開喇叭睇on9中國短片 電影解說
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞