香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
父母都唔係個個識教 何況學校

制度下學校只係for考試

無時間理其他嘢

呢個係結構性問題 唔會有得救

所以識諗嘅人一係唔生 一係離開
尤其而家可以借肺炎驚死咁唔掂公共物件 eg 𨋢制 門柄等等

1至4 你講既九成九生活實遇到
唔理公屋定私樓都會咁 只可以話劣幣驅逐良幣

5 呢d好似一直都有
仲未計唔理老野師奶阿叔定學生哥 總會有一個大大聲開喇叭睇on9中國短片 電影解說
學校只係for考試

訓導風紀德育公民國民教育全部可以執咗佢
咩童軍校隊對教試無用嘅嘢都係垃圾
除非 DSE 考體育否則學校唔需要運動場
Mk同街童應該係因為抄狗同強人後面發功而發生嘅事嚟
又blame係咪應該由家長自己做起先?點解淨係blame 個system

日常野係屋企唔教,賴無時間手停口停等等,又要生又唔教,仲要五十步笑百步笑學校唔教

家長同學校制度都有責任,點解唔blame家長
生仔要攞牌真係有道理
教師有牌
家長無牌
無牌無資格教學生
點解無牌有資格生仔教仔

眼見好撚多家長啲教育
真係無家教不如直接俾學校教
學校唔教就 BLAME 個制度
點解呢個世界會有呢啲家庭生咗啲咁嘅父母出嚟又可以再生仔
可能樓狗就係呢種家畜
家教
生仔權發牌制度
雖然唔係教育制度範疇
但真係一個社會制度嚟
他日未來我哋如果有幸擁有一個正常健康啲社會嘅時候
生仔牌制度應該比教育制優先寫入憲法
你呢句好正好認同
所謂家長其實只係賺錢工具,d 小朋友點成長點生活其實唔關佢地事,到時到候有比錢有比飯食就得,努力去賺錢供比學校同政府就夠啦

好似農場d 雞鴨咁,到時到候生蛋,洗乜理d 蛋好定唔好,有農場主人幫手搞架啦

做得家長要知自己既角色,錢要賺多d, 唔係點樣比錢交比人養仔女
係喎
喺討論生仔發牌權時候
應該將生仔權同教育權分開
生仔一個牌
教育一個牌
如果只有生仔牌而無教育牌
生咗出嚟嘅仔只可以交俾教育制度
負有提供學費責任而無權教育兒童
無牌教育兒童應該判十年刑期
sad but true但係公共服務個原理就係咁每個人都需要乾淨食水,但係每人屋企有自己一套水淨化係唔符合社會成本效益,所以先有市政運作中央化嘅水淨化基建同樣野你個間接地稅逼到啲冇公屋居屋父幹嘅夫妻一定要同時做野先供到間屋,點會有精力同時間100% 教仔咁中央化咗嘅教育好應該幫輕下囉教師仲咁多假放
咁又唔好咁,日本路人既英文分分鐘都係得dse lv 2 既水平
我的意思係隨便抽出一個香港好大機會都唔可以做到用英文基本溝通
嘩 果句說話係咪梁振英講架
你抄得幾足
係中國,無公德心係先修科
00後已經玩完啦, 自我中心到極點
無錯,做社畜準時交錢就夠,點會幻想叫社畜教番自己d 仔女,太多幻想
日本學生欺凌到幾多人自殺 咁都吹奏
屌啦交咗錢要俾返啲資源幫手教架
你一係減地價啲家庭咪spare到人手囉
而家d老豆老母好進步 唔敢打唔敢鬧
教出一班00後怪物
最好生完出嚟送哂去寄宿學校 24/7 咁由專業人士中央化教育
5g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞