香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
唉,呢啲問題大把人有啦,唔通個個都要做好晒所有野咩,唔好玩啦。都係果句,你有錢有社會地位想點都得,你窮你冇實權就唔好問點解規矩法律呢啲野得冇權冇勢既人先會遵守,如果你既能力大過法規,使撚理佢咩,乜野教養倫理道德,只係一班人圍威喂用
日本小朋友:NHK TBS NTV 富士 東京 朝日
香港小朋友:TVB TVB TVB 翡翠 翡翠 翡翠
香港band 1 學校拍唔拍到呢啲出嚟起碼人地拍到先
其實呢d道德規範為左養順民同奴隸多d
講緊公民教育做咩扯到去有錢冇錢再講,我觀察到比較有錢嘅人(堅有錢個隻唔係住私樓扮富豪個啲) 都係比較有禮貌同教養
唔想做奴隸唔代表要冇道德規範
呢到啲人做錯嘢被人罰下都話人教畜、黑校啦 你仲講要學生做咁多嘢 陣間話奴役小朋友啊

教到啲細路仔唔識尊重唔識禮儀 唔洗守規矩就最好 所以2023考生走去出征人
家教問題
家長唔會作學校點教都無用
典型cctoy思想 乜都係為咗奴役人民
咪係
應該教『聽黨話 跟黨走』
個班英文學生已經唔係冇道德而係一班智將

你係出精就出精考評局啦

如果係玩膠都唔好咁失禮

最抵死係有班係跟風嘅好似冇思考能力咁
但要睇人眉頭眼額真係好on9我寧願你直接啲
最撚憎就喺日本人要閲讀空氣呢種文化經常左揣右測 噉咪會造成互相猜忌 下克上
所以點解日本仔咁多人偷食
冇公德心係自由主義嘅體現
教到小朋友識服從上司 識愛國愛港 呢啲重要好多
多撚餘
教到佢地奴性咁重
公德心其實係呢d名詞都係掌權者發明出黎,免費奴隸幫手清潔社區,請清潔工都慳返,或者外判壓榨工資
公德心同奴性兩回事日本仔奴性一部份原自於前輩文化,但係體諒身邊事身做人整潔啲執好自己手尾同奴性一啲關係都冇
所以點解香港咁多閪客洗兩個錢就可以當service provider 係奴才咁
社區整潔主要有利於社區使用者

社區使用者主要係納稅人

有公德心其實係降低整整潔社會嘅成本,有利返你所講嘅奴隸們
唔知點解校園欺凌勁肆虐
上一代家長從其他渠道學德育(落街玩波子,平時屋企有老母打教)

呢一代家長兩公婆都要返工,社會唔應該期望社教化由家長獨力承擔
國家安全凌駕一切
我個仔唔同
我個仔一定讀得成書做醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞