香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
你講緊既有錢人最多都係中產,我都見過係的確比教有禮貌同有教養,但果啲並唔係真正可以為所欲為既人,佢地上面都仲有一班高官,富豪,跨國大老細。呢啲人先係真正既無視法規,唔需要禮貌,想點就點果堆人。
唔知你有冇接觸過明星同埋啲大老細,我係以前讀書果陣真係接觸過,佢地私底下其實真係好冇禮貌,對其他人呼呼喝喝,特別係果啲大老細,佢地根本唔會睇得其他人上眼,只有同佢地同level果啲先會同到佢地講到野,其他人佢眼尾都唔望你一下。果種感覺仲衰撚過佢屌鳩你
學是為了習
想知將「係咪」打成「係未」啲人係咪現實都會讀「未」
Scenario: 個仔係學校打交
上一代: 死仔包, 做乜撚野係學校打交? 好好打呀?
而家呢一代: 仆街仔, 打輸仲有面目黎見我?

咁樣教乜撚野?
最緊要有習思想武裝個腦
聽黨的話,做黨的狗就可以了
識搵錢就得,駛咩識做人
咁……有冇邊個國家教育有教點樣坐?
香港教育,教師人工太高,責任太小
執輸行頭,慘過敗家
同time is money
依兩個觀念仲係大主流話
好難改wo ching
ching 覆錯post?
佢開post講人哋教育制度好嘅部份,想香港嘅教育制度都可以效法引入同樣好嘅元素
關日本教育好唔好咩事
正如活動教學、批判思維呢啲都係參考歐美教育而引入嘅,唔通又話歐美教育都唔係咩好嘢咁就算
你叫細路做咁多野,班怪獸家長一定投訴你
教公民教育可以唔教獨立自主的你睇日本人有公德心咪又係羊群心理好強嘅社會
唔單止做人,好多生活技能都唔教
搞到d細路出到社會先黎學
因為香港個班老細唔係靠走私就暴發起家
你真係有讀過香港學校?
香港就要有校工執頭執尾,我由小學到中學都冇. 仲有D校工會投訴.

同埋大人都唔識做人又點教細路. 你見到有幾多大人有身教?
港式banter喺外國standard嚟講係好offensive,一般係真係好close嘅friend之間先敢玩

所以教育只講成績唔教做人嘅結果咪令到港式banter係social norm
正常social方式被視為唔正常,去到外國比人覺得唔識做人,甚至被誤會有Asperger
有啲會將如果讀做如估你咪有讀做你未有,都幾智將
喺隔離post,我畀幾條友反問返我用N-word鬧黑人有咩問題,重叫我畀人鬧Ching Chong嗰陣唔好怨

其中一件重要移咗民去多倫多嘅

我覺得已經癡撚曬線,積重難返
我相信你講呢一代個case 唔係norms 嚟應該會係家長投訴學校點管理同埋會要求裝哂零死角cctv
我唔覺日本人有咩獨立之思想,喺日本呢個社會係講埋堆
問題社會起碼一半人都搵唔到咩錢,但係又冇咩公德心
time is money 嘅話第5項係矛盾佢會變咗魚蛋論,[我唔係要我早啲上到車,係要我同佢都遲啲上落車]
前排大家先鬧完佢哋英文教育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞