香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
https://youtu.be/hL5mKE4e4uU

日本小朋友由細, 食午餐,保持校園整潔, 垃圾分類回收都係要自己做

香港就要有校工執頭執尾,令啲小朋友覺得整亂啲地方會有人處理,they are well paid for it

加陣啲小朋友除咗冇咩公德心之外,日常技能都成個巨嬰咁,飯又唔識煮,家居清潔又唔識,連用咩清潔劑洗廁所都唔知

此外,香港小朋友嘅社教化都好弱,唔識觀察空氣,同人夾活動,可能係因為中小學少occasion 要plan 野,唔同日本有濃厚學會活動,文化祭等要講求social 嘅場合

恐怕香港下一代都係被系統化咁造成一班冇公德心,唔識睇人眉頭眼額嘅小屁孩
推俾啲零零後睇
你都傻嘅,讀倒書駛乜做呢d?
讀倒書有好工搵倒錢,點解要睇人面色???
與其學呢d 無謂野,不如學d 興趣班仲好
我係香港土生土長,有資格代表香港家長發聲
宜加啲中小學生起街唔係講普通話已經要感安慰
你搞清楚教育系統為咗咩存在先
呢度係中國香港
其實日本教育都唔係咩好野
咪係,咁都有人吹奏
讀得成書就係囉, 但係座底一半小朋友將來唔會係社會需要佢地讀書嘅人,到時技能又冇,公德心又冇
講德育部份姐
得街頭文化得到傳承好野又唔學
twitter果d咩chanellge呢
講開又講,其實大人都唔好得去邊

有啲小動作真係幾黑人憎

例如:

1. 開門唔hold 住道門

2. 奉旨門對面嘅人要幫你開門仲要俾你過先

3. 同人方向有人行去道門會收油等人開門

4. 用鎖匙禁制,禁到啲制凹撚哂

5. 地鐵上車個陣唔讓人落咗先衝上去,結果大家卡起道門到仲慢
個啲tiktok 超限戰姐咩國家都有

反而好彩未見香港有人因為tiktok 上新聞
d 野食有營養又好味
學呢啲垃圾技能有咩用先?搵到錢?

緊係專心讀好書將來做人上人,呢啲野自然有低賤既賤人,人下人幫你做哂
有公德心啲下一代有助穩定社會,對加強國家安全有莫大脾益
呢d佢死佢事,係人地舖頭做核突野,未成年援交果d,當街當巷拉客都德育做得好
成炸band 2 3 嘅格硬讀上去都搵唔到咩錢不如為社會提供有公德心而且廉價嘅勞動力仲好
學校可培育學生十種首要的價值觀和態度,即:「堅毅」、「尊重他人」、「責任感」、「國民身份認同」、「承擔精神」、「誠信」、「關愛」、「守法」、「同理心」和「勤勞」(於2021年11月加入),作為推動價值觀教育的方向。

非重點不過我相信香港教育冇教應該煮啲咩食有營養家政應變為必修課由小一上到中四
勞動力有外勞咪得
其實都唔駛AI已經可以取代哂
學校小食部應加入學生經營元素俾學生學習食物安全,商品庫存及供應鍊營銷及市場推廣等技能
拍片梗係俾最好既你睇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞