香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
屎同鑽石比較!
共產黨真係專登教到啲人冇乜同理心
個個見到呀婆過馬路都見義勇為
一陣遇到不公平嘅事團結咪好麻煩
所以中國自細教育就係唔好幫人
多一事不如少一事
中國香港未來條路都會係咁
教到啲細路好功利 雖然本來都係,但未來會更嚴重
唔好玩小圓子,唔好玩欺凌,依D香港人已經做唔到。以前以為人類社會就係會咁咖喇,後來去到外國先知鬼佬睇依D野睇得好重要
一陣班愛港力又話你踩港架啦
小圈子欺凌外國大把
只係佢竾解決方法可能同香港唔同
話鳩知佢地點樣教
唔撚生細路
係好就唔會咁多壽司郎抖音片
https://www.parentingheadline.com/article/13528/%E9%81%8A%E6%97%A5%E6%B3%A8%E6%84%8F-%E6%97%A5%E6%9C%AC-%E7%A6%81%E6%AD%A2%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%85%A5%E5%85%A7%E9%A4%90%E5%BB%B3-%E6%95%B8%E9%87%8F%E6%80%A5%E5%8D%87-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E8%A9%95%E5%83%B9%E5%85%A9%E6%A5%B5
搞到日本餐廳唔俾小朋友入tim,我就唔知係咩問題啦

不少港人對日本人的印象是十分守禮,但有日本餐廳的負責人卻指出,不少小朋友會擅自吃其他顧客的食物,而家長竟視而不見;也有小朋友打破貴重的餐具、騷擾其他客人等。若店家出言勸籲,有些家長更會憤而在食評網站留下負評…
講咁耐原來幫國家製造奴才
屌你老母終於露出五毛狗尾巴
出街死全家
其實北歐同部分西歐國家都好講呢啲etiquette
唔通人哋又係奴性咩 有禮貌就係奴性咁中國人一定係最無奴性
佢地係會批判思維咁教,除左德國真係重紀律,其他就真係自由奔放
五千年來都係咁.....唔完全關共產黨事。

天下有道則見,無道則隱。

幾千年前已經教人遇事好縮,亂世唔好搞咁多野
咁都五毛
講姐咩都關國安事架啦
所以咪咁窮
連登陰謀論
全部effort擺晒落啲無意義嘅學術度,早啲教財商好過啦
屎可以做肥料,鑽石可以做研磨,各有use case
教育好似都冇咩點講公民社會嘅概念我諗最近嘅係我個仔俾我睇過啲通識書不過宜加俾人cut埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞