香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
香港人不嬲都係咁,有咩問題
呢啲唔父母教咩?
點解要將個責任推畀學校?
可能我講得唔好我話識睇人眉頭眼額其實係想講代入其他人角度思考嘅能力,亦即同理,其實我都prefer 啲人有咩講咩,但係啲小朋友係冇咩轉位思考嘅能力
香港冇教四維八德咩

領略到當中真蹄你唔會覺得日本果種係咩一回事
家下老豆老母都未必教咁多
學校唔係唔教,都係班主任或者德育老師講啲大道理,響禮堂聽講座有幾多聽入耳

當然,我相信有老師好有心咁由根本教起,遇到好老師就係,否則只會覺得你點解會唔識 ,而唔會覺得原來老豆老母日日返工由個小朋友自生自滅
可能太多規範/在意他人目光 所以壓抑大需要地方/人發泄我個日本人fd係咁講
香港嘅飲食營養:
食晒學校同老母比嘅狗飯就營養啦
冇公德心 冇道德 冇邏輯 雙重標準 自我中心 冇同理心
呢啲教咗都冇用
你覺得冇道德嘅人 唔會知道自己冇道德 唔會知道咁樣係唔啱?

前排有個post講肥婆嘅缺點
但係其實根本同體型無關
恭喜哂先第時開診所記住去連登宣傳下俾返個折頭廣大連登仔
其實而家d 濕鳩家長都有責任
以前d 人見個仔整到人多數會即時say sorry 打鳩自己個仔 覺得自己失禮
而家d 撚屌 係第一時間屌鳩人地個細路先
有咁既老母咪有點既小朋友
不嬲都係咁唔代表冇問題

錢銀至上不利培養人民為國捐軀嘅利眾精神,危害國家安全
睇#48
2021年仲勤勞做隻牛

十種都係守規矩同為他人付出

創新,突破,冒險精神,自我追求呢啲完全無
因為太過注重所謂嘅讀空氣
我個仔話啲禮堂session 大家都係訓教

利申幾忙都好每日會問個仔有咩經歷,每星期至少一日family day 要一齊玩
香港中學營養學:

女學生:我要減肥節食食到冇波冇羅都在所不惜

男學生:食杯面渡日儲錢課金
1-5一代傳一代
呢個世界無完美既教育制度,淨係學人地做得好果part就夠
做人要圓滑D,唔係叫你做世界仔,但起碼適當嘅時候做適當嘅野,明知面前條友上哂火準備爆,你會唔會仲埋佢辣佢?

衣家D細路係自我中心,由細到大俾人就慣哂,淨係識諗自己,唔會有同理心,唔會考慮人地嘅感受,自己想點就點

利申 日日對中學生,最緊幾年明顯感受到同以前嘅學生係唔同
個個post 可能反映外觀唔討好嘅話 缺點會俾人放大

靚仔靚女嘅缺點就係佢地有性格
土生土長就有資格做代表
而家啲代表真係易做
請個工人做咪得
讀書做工人做嘅野?咁讀黎做乜
個個都尊重他人姐係變相令每個人都尊重自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞