香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
我等半個鐘,我會cancel張單。但係屌來就無謂,完全解決唔到件事。
有啲人明明遲過你入lift但即刻縮埋一二邊唔撳關門驚到閪咁
中國5歲幼童回覆老師「不想在中國住 想移民英國」 幼稚園慘遭調查
https://lih.kg/3369700
同佢一齊等
破壞容易建設難
修養呢啲嘢要三五代人嘅承傳累積浸出嚟
人類由原始人到而家用咗十幾萬年建設文明
無得石頭爆出嚟
但係三五年間一啲社會改變就可以將人性嘅醜惡爆發出嚟
大家而家正正經歷緊北方某国 34年前發生嘅事
下欄野留返比d下欄人做 先岩效率 合乎社會分工
日本個d咩人人花時間分垃圾執垃圾諸如此類 浪費生產力
實行公德冇咩實際成本,但係可以做到社會成本avoidance 個post唔係講社會勞動力分配
家教都已經唔好
入到學校都好難再教得好

老豆老母已經係功利至上 奄尖腥悶
滿口都係賺錢 谷個仔上興趣班考名校
你想個仔幾有修養幾有禮貌
咪教到一個二個公主少爺脾氣

學校不過係社教化既地方
其實年中大把問題兒童都係來自家庭
社畜生出黎既product, 梗係要比錢比政府教,好似樓豬咁
無錯是的
你咁講我又好似駁唔到唯有接受家教學教應該相輔相乘
除咗因為長老湊 而家hit唔打唔鬧
但問題唔打唔鬧又唔教 咁咪出哂事囉
而家好多大人都冇乜同理心 又點教小朋友呢樣野
個 idea 係自己要面對嘅事自己學習解決
咪依賴人

事實係官府在遠拳頭在近
吓吓都搵警察/政府只會坐大警察/政府權力
永恒嘅覺醒個係自由嘅代價
唔係講緊香港中小學咩?
咁佢咁講又冇乜點錯
hk is china
同理心呢個 term 我喺大學 training camp 透過 role play practice 學咗兩日(係 2個full day 唔係兩個 session) 先真正理解到係咩意思同點樣執行出嚟
之前就算聽過都只係水過鴨背聽到個名唔知咩意思夏蟲語冰
我學咗之後嗰晚直頭覺得係專業名詞
但係呢啲咁好似好基本嘅嘢我都唔知父母點樣可以系統性有條理咁教導
好多時亂講嘢講錯嘢其實可以好 hurt 人或者幫唔到忙甚至越幫越忙
最基本的身教好多大人都做唔到啦......
好似隔來post咁,咩半個鐘冇上菜,之後搵個樓面出來狂屌,都可以有咁多人支持,就知道講呢d....真係慳返啖氣好過。

講連登人士?
屋企有人服侍開 有人執手尾囉
有時其實唔在意人地目光係好事 自己開心咪得
comment 唔到你說得對
只有雞先需要紅燈牌坊,貞節婦女唔使將貞節牌坊show比人看
你覺得班老師又識點做人?
其實地球上無人係完全識
不過一個學生每日花喺學校時間都唔短
又集合咗咁多同齡人
如果學校完全唔理唔教術科課本以外嘅嘢
學校就真係淪為象牙塔同職業訓練所

我以上咁講唔該某啲人唔好滑坡
家庭教育同樣重要
畢竟家庭生活時間都唔少得過學校
俾到與不同年齡人嘅相處空間
呢啲都係成長過程中非常重要

但我想講嘅係
無論學校教師或家庭父母
無人係完美全知全能乜都識敎
而教育學習嘅時機永遠隨時都可以發生
唔一定限於坐定定打開書本嘅課室
舉個例地理科去 field study 嘅過程中可以學埋溝通計劃組織領導應變能力
同屋企人去 Ikea 買件傢俬都有數學物理美學喺入面
教育與學習從來不限形式時地人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞