香港小中學 太多教育 反而冇教啲小朋友點做人

384 回覆
1307 Like 47 Dislike
反串到咁
現實冇生活,走上連登attention seeking
多謝你分享一個笑話

中文+普通話緊要過英文
但唔係人人生喺呢個地方就係想為咗集體主義
去學英文為嘅係國際社會地位
到頭來咪又係益商家佬

人人生活得快樂 學想學嘅嘢
活得尊嚴先係最重要
又唔見日本或北歐國家大平洋島國細嘅縣市生活得差?市民會唔開心?

我都唔見呢廿幾三十年香港作為國際金融中心
有乜好 有乜好到解決到貧富懸殊?
思想咪又一樣咁守舊封閉

有國際地位人人都分享唔到成果
唔撚明做國際都市做乜 有乜自豪
人又多 又迫 又要就遊客講英文普通話
啲物價又貴…

根本就算你呢刻迫人學英文
總有大把人唔鍾意 就係唔鍾意
讀完大學都一樣唔會再學
學任何嘢係好睇主觀意識
唔係實用程度
迫完學得成 都唔會日後再學
最後都係學無不用咁退步
佢擺到明上網搏人屌柒佢刷存在
德育做得好日本就唔會咁多校園欺凌啦
日本勁在文化體育同學生文化
但除左呢樣野 我唔覺得香港會差過日本
連登係咁
例如你話支那社會都有優點,係可以學
就會覺得你奶共支那人
連登社會底層user同黃屍既基因同支那人100% match
就係一係全盤接受,一係全盤屌
香江老師都吹奏, 你敢話佢唔岩?
中國香港小朋友要學點做人之前最緊要愛國愛黨先
同埋要播岩首歌,唔係你嬴奧運都假
家教同社會風氣先最重要
新年聽班親戚講湊仔經
教仔就只睇成績 唔理手段
教女讀唔成書就搵有錢人嫁

學校教道德又點 又咪俾細路當廢話
到你人生有返咁上下歷練先會開竅
諗返以前學嘅大道理 同現實攞個平衡點
咁就搵到一套對得住人 對得住自己嘅價值觀
有時社會底層諗野係癲啲,可能真係窮撚到short柒左
連登仔就係想接受果套教育
香港做到金融中心先做到公屋,綜援,咁嘅質素嘅公共醫療,ugc 大學學位,同低商業稅率

住公屋嘅人應該好多謝享受到呢啲利益,每年仲可以去旅行同養靚車
社會遊戲玩法就係要雙親全職工作社會公共系統幫手提供返呢樣功能好合理
其實大家睇得英文太低
英文唔單係國際語言 仲要係香港文化一部分 同粵語一樣都係一種身份認同
1 同0 嘅立場設定
日本啲學校要自己做係因為佢哋冇錢請人打掃,唔一定係教育
至於文化祭就算有都唔想參加
公德心還公德心

識睇人眉頭眼額係另一樣野黎,
可以話係老一輩想人優侍自己發明出黎嘅野
係都唔鐘意直接講,要人地自己睇
我個仔做唔到會鬧到佢跪起度嘅程度
咁我都唔反對你呢個講法嘅我諗大家行多步講多少少同睇多少少囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞