[呢個日本妹屈機到] 鈴木愛理 討論區 Daddy Daddy Do 條女

1001 回覆
130 Like 11 Dislike
感覺上唔係扮ikura個種唱法
反而係出 「愛」個種諗法
Rap後面個句都唱埋係ikura先得
似之前唱別の人の彼女になったよ咁演戲感重, 用自己唱法又幾好, youtube個個翻唱都係跟yoasobi唱法
次次cover 紅歌都入到trending
但自己就flop 到無論
愛理咁正都紅唔到 平時連上音番機會都少
佢本身真係做過 idol
又係童星出身
可能感受好唔同
本人係節目已經講左首歌同自已偶像生涯有相似嘅地方
想知佢點講
剩係講左
「因為Idol呢首歌同自己人生有關聯而感到有壓力,
而且人地期望嘅愛理Cover一定係跳唱Idol,
所以會俾心機Cover」

不過可能之後會係嘅電台節目再有補充
(因為要等Cover出左先)
唔算好聽
佢唱高音把聲好尖
聽得出呢首真係好難唱
但係live可以唱到呢個level真係好屈機
而且好有表現力
如果話可以唔走音咁唱哂成首係唱歌勁
咁愛理已經係將成首歌轉化成藝術嘅程度
就媒似畫家係用畫呢個媒介去表達一啲嘢咁
愛理係透過歌曲呢個媒體去將一啲感情表現出嚟
好多翻唱都只係跟原唱唱法 唔係話唔好
但感覺就係似俾首歌駕馭咗咁
但愛理唱嘅感覺係佢駕馭到首歌

另外有俾段rap驚艷到
佢係中音爆上去好聽啲果類人黎
聽到 God Knows Cover 後段果度你就會明
https://youtu.be/hc4vJK3HyWs
終於我下定決心,帶著覺悟去接受Cover的邀請。身為「我推的孩子」粉絲,我一直想著有朝一日能像「THE IDOL 愛ちゃん」這樣的形象,在舞台上演唱『サインはB』~

「偶像」這個詞不僅包含著偶像自身的感受,也可以用來形容其他人。我從自己作為偶像的經驗中發現,偶像也有著人性的一面。因此,對於像我這樣經歷過偶像生活的人來說,在演唱這首歌時,將「偶像也是人類」的靈魂融入其中,比僅僅以偶像的身份演唱更為重要。因此,我穿著符合我29歲風格的服裝,採用平實的髮型和演唱方式,全心全意投入演出。

從決定唱這首歌的那一天起,一直到今天,我的心情一直非常緊張,感覺有些奇怪,哈哈。而且,YOASOBI 真是太天才了,他們的歌曲都非常困難,讓我感到很苦惱!我非常尊敬他們。每次都需要大量學習,但也感到非常開心。這次卡拉OK的音源中,沒有任何和聲,所以我自己加了進去,但這也很困難,同時也很有趣~ 這樣的和聲真的可以嗎?!不可能啊!哈哈哈哈哈~ 我一邊這樣嘀咕著,一邊錄製了這首歌,真的很有趣。

隨著時代的變遷,「偶像」這個詞的定義變得越來越廣泛。希望所有不同類型的偶像們都能夠自信地展開活動!!
「每一個人都是獨一無二、天才的偶像!!!」<引用了 Idol 歌詞
專心聽返首歌好似差緊啲野
原來係卡啦OK音源冇「打Call聲」
愛理好撚顛
呢d先係偶像
但呢次真係麻麻地鐘意
佢god know嗰首就真係正啦
呢首歌個難度同god knows差太遠喇
god knows仲要將愛理嗰把好powerful嘅歌聲發揮到淋漓盡致
同埋嗰次應該冇邊跳邊唱
呢次cover idol 聽開原唱cd版本對比就一定有少少瑕疵
但作為一個表演嚟睇係好正
Idol呢首歌原唱算係靠歌詞支撐起成首歌嘅情感
但愛理呢個版本係將啲情感擺落把聲度
有啲位真係聽到起雞皮

8 粒鐘都仲喺 Trend 有啲感動
大半日已經過110萬
都唔知開心好定唔開心好
慘到今日Live仲有當日飛賣
呢個年代越係做 cover 歌手
就越難紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞