【邪惡迪士尼系列】《白雪公主與七個毒撚》

561 回覆
298 Like 13 Dislike
一眾毒撚呆咗咁望住喱個莫名其妙嘅男人,佢咁樣係咩意思?

白雪公主同樣地唔知點樣俾反應,甚至覺得喱一切都好似太奇幻。

白雪公主望一望其他毒撚們。

嗰個眼神充滿住猶疑,因為白雪公主知道毒撚們對佢真係好好……佢唔想無咗一班對佢咁好嘅人。

然而……

然而…………

佢再望返喱個如神一般嘅男人,又有魅力,又型,靚仔;最重要嘅係,係佢俾到一種名叫「心動」嘅感覺白雪公主。

依家白雪公主心如鹿撞,跳個不停,佢知道喱啲係來電,佢唔敢對白馬直視。

因為佢怕醜!

佢到依家先明白,原來毒撚們就算幾努力都好,都俾唔到喱一種感覺佢。

就算佢哋幾努力。

「Er…….我邊有可能跟你走呀!」白雪公主想扮嗰種好惡嘅語氣,但佢只扮到一半,剩底嘅真係好牽強。

白雪公主嘅口不對心,已經表明咗答案。

白雪公主係想跟白馬走,脫離喱個佢討厭嘅地方。

所以話,你唔到最後,你係唔會知你之前嘅努力,有無回報。

我哋通常都係離開嘅時候,先知道之前嘅努力、付出,都係曬鳩氣嘅。

「好!你唔走,我都唔走!」白馬王子再次肯定咁講。

白雪公主再一次俾佢嘅霸氣暈倒。
無得比,淨係道氣都已經輸咗。

而毒撚們都依舊選擇唔出聲,任由白馬係佢哋嘅主場度耀武揚威。

試問聲一個懦弱嘅男人,點樣去保護自己心愛嘅人?

佢哋已經係喱場愛情爭奪戰中大敗,呀!不不不,佢哋根本唔係輸咗。

毒撚們連去試下爭取都唔想試下,一早打定輸數。

通常只有懦弱嘅人,先至會怕柒。

先是怕樣衰,繼而怕柒,最後怕失敗。

毒撚們看似睇得好開,「唉……係你就係你架啦,唔係你嘅,點留都無用。」

其實內心都係存有一絲絲嘅不甘,佢哋唔係真係睇得好開,喱句只係佢哋用嚟安慰自己嘅說話。

「你想走可以走,你想留就留,你自己決定。」啟明努力地擠出一點點微笑,喱個對佢係最大嘅極限。

如果喱個真係一個童話世界嘅,真心嘅男女,係會排除萬難地係埋一齊,無視所有設定,劇情需要,最終都係童話式(TVB)結局。

可惜,喱個係一個現實世界。

最後,白馬王子係留係度一晚,因為白雪公主要考慮,想留係度,於是乎白馬王子就係度陪佢。

係喱一個晚上,改變嘅,唔再係白雪公主一個人,而係加埋七個毒撚們。

而係天光嘅時候,白雪公主已經消失不見。

當然,連隻白馬都唔見咗……
咁就完左啦
以為文杰會做d野,點知天下毒撚都一樣
好平淡,但好現實既結尾
作為毒撚都幾慘
並未完
我今日會再出
並未完
我今日會再出

又畀你fake左
快點出我就原諒你
拖文拖得好嚴重
並未完
我今日會再出

今日完左啦喎
白雪公主連同出面匹白馬唔見咗,可想而知發生咗啲咩事啦。

係毒撚們瞓著曬嘅時候走咗佬。

喱個情況,就好似港女們無聲無息咁識咗個男朋友,po上ig。

當你以為有機會得米嗰陣,無啦啦就判咗你死刑。

好多時候,大家都明咩事,然後就老死不相往來。

只見啟明嗰幾個真係用情至深嘅毒撚們收埋自己係間房度,完全無曬動力。

永樂睇唔過眼,走過去搵文杰。

「喂!你幫下佢哋啦,你忍心見到佢哋咁樣架啦?」

文杰佢好休閒咁坐係電腦前面食雪糕。

文杰無理到佢。

「喂!」永樂大聲一喝。

「咩呀!?理得啲咩呀?佢哋鐘意咁撚樣做男人嘅咪由得佢囉!」

文杰好大家聲咁講,好明顯佢喱番說話唔係講俾永樂聽,而係啟明佢哋。

「你覺得佢哋需要保姆咁樣,係佢哋身邊安慰佢?」

「佢哋依家係要自己清醒,等佢哋過到喱一關,佢哋就係真正咁長大!」

「我以前好好呀?我以前咪自己一個咁樣行過嚟!有邊個幫我呀?」

「佢哋唔諗住屌柒白雪已經好有問題啦,咁樣就走咗去,你覺得咁樣係好女仔咩?」

「最尾剩底嘅,留係度嘅,咪又係我哋!戇鳩!由始至終,都係得我哋七個毒撚不離不棄咋!」

文杰講完,望一望毫無反應嘅啟明,佢知道,男人就如蝴蝶一樣,需要脫殻而成長。

文杰離開咗喱間屋,離開咗其他毒撚。

佢只係覺得係時候,需要出去闖一闖,搵屬於自己嘅生活。
當然其他人一開始都會周圍搵文杰,但去到後尾,都覺得再咁樣落去唔得。

唔通要同毒撚們過成世咩?佢哋係未遇到白雪之前,真係可以大家一齊生活一世。

但自從遇上白雪公主,佢哋知道愛情先係佢哋想要嘅嘢,佢哋都想要愛情嘅滋潤。

於是乎一個接一個咁離開。

而最後離開嘅係啟明。

佢用咗好耐嘅時間,先走得出個陰霾。

佢無一日唔諗起白雪,佢嗰種好想得到,卻得唔到嘅唔甘心,一直纏繞住佢。

忽然有一日,真係有一日,嚟得好突然。

應該係佢自己覺得夠啦,都咁耐啦,咩都夠。然後就睇得好開。

無任何先兆,就忽然間諗通咗,然後往後諗好多嘢,睇得好開。

佢最後先離開,去搵屬於佢嘅愛情。

喱個故事唔係一個童話故事,係現實當中,佢哋都經歷過幾番波折,先搵到屬於自己嘅幸福。

啟明佢因為喱件事,知道好多嘢都係得來不易,而且養成咗佢睇女仔嘅本事。

一啲玩家,性格差嘅女仔,佢唔會點樣繼續行落去。

但有陣時,佢都會諗,如果當初真係追到白雪,可能好快就會散。

喱啲嘢,都係啟明後未先明。

最後俾佢一間店度邂逅一個普普通通嘅女仔,但係開始咗一段唔平凡嘅愛情。

一段愛情可以走到最後,就一定不平凡。當中一定經歷好多好多嘢,而經歷過咁多嘢,仲平凡咩?

其他毒撚們有啲都經歷過離離合合,身邊流走咗唔同嘅人,先至搵到屬於自己嘅愛情。
唔係個個都咁好彩,可以第一個就遇到可以走到最後嘅人。

而當初白雪公主以為搵到嘅白馬王子,到後來先發覺佢只係假扮王子嘅寒國人。

玩厭咗之後就唔理白雪公主,走去搵其他女仔。

當然白雪公主都離開咗佢啦,去返城堡嘅時候,佢已經變成一個又老又殘嘅女人。

女傭們見到佢都認唔到佢,打發佢走,就算認到,都唔想佢返嚟啦。

無家可歸嘅白雪公主只好返嚟毒撚屋到,諗住可以搵返曾經對佢好好嘅毒撚們。

誰不知嚟到門口,先知道入面嘅人已經走曬。

佢用特別嘅方法入去間屋度,入面空空如也。

白雪公主憶起以前係度好開心嘅畫面,一齊食pizza,一齊開party,一齊笑。

依家人已經唔係度,可憐嘅白雪公主只剩下回憶。

喱間係毒撚們唔再返嚟嘅屋企,變成咗白雪公主嘅家,孤伶伶一個終老。

而毒撚們,係遠方有一個美好嘅家,過住真正屬於佢哋應有嘅生活。
此故已完

聽日我會打埋心得 同埋講番聲sorry
好睇,多謝巴打
發人心省呀
好故呀
教訓啲死港女
白馬王子係「寒國人」
多謝曬巴打嘅文
咁忙都堅持寫落去

係幾好睇嘅
完得幾好
巴打有冇諗過出埋其他迪士尼公主
好有意思
公主個ending真係幾諷刺 比個like你
真係好現實呢個故 好諷刺時下d港女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞