【邪惡迪士尼系列】《白雪公主與七個毒撚》

561 回覆
298 Like 13 Dislike
係好耐好耐以前,一個繁華嘅國家入面,皇后係一個寒冷嘅冬天中,誕下一個女孩。

佢哋住係一間豪華嘅城堡入面,享受住最高貴、奢華嘅物質生活。

城堡金碧輝煌,城堡旁邊嘅古董擺設全部都價值連城。大至古董,細至餐具酒杯,都係經過千挑萬選。城堡入面仲有百幾個傭人去服侍佢哋,係誇張到,就算每個人去服待國王,係會有一堆人連腳趾都奶唔到。

所以,女孩係含住金鎖匙出世。

唔知係咪因為冬天出生嘅關係,個女仔皮膚如雪般白晢;嘴唇好似天生塗上口紅咁,好紅;頭髮好似天生用咗飄柔咁,十分柔順,而且烏黑亮麗。

簡單啲嚟講,姐係天生麗質,一出世就以傲人嘅姿勢示眾。

女孩一出世,就已經加入咗人生勝利組。

國王與皇后以為喱個女孩係上天俾佢哋嘅恩賜,過後會過住美滿幸福嘅生活。

誰不知女孩出世無幾耐,皇后就重病過咗身。

國王因為皇后嘅過世,終日愁眉苦臉,鬱鬱不得志。

事情過咗一排,國王開始走出陰影,開始明白單身嘅好,單身嘅自由。

其實唔需要怕寂寞,無人陪,身為一國之主,點會愁無人相陪?

於是每日都風花雪月,花天酒地,係喱個酒池肉林嘅世界入面,國王反而好享受,而照顧女兒嘅責任,自然落在傭人身上。

係喱種吃吃樂樂嘅生活入面,國王不曾抱著真心,每個女人都只不過係國王消遣嘅玩具。

希望藉著尋歡作樂去忘記過咗世嘅皇后。

而係咁多個女人入面,唯獨陳紅得到國王嘅青睞,而陳紅亦熟知男人心,討得國王甚是歡喜。

後來陳紅便成為女孩的繼母,而國王的生活仍舊風流快活,喱一切陳紅都無放在心內,佢想要嘅,就係依家喱個生活。
一個貴婦般嘅奢華生活。

一開始,陳紅對於喱個可人兒都疼愛有加,因為覺得佢好可愛好得意。

個心態就好似去玩人哋個細路咁,又唔係自己生,人又得意,得閒無事就去撚下佢,感覺幾爽。

照顧又唔洗自己照顧,有傭人架嘛係咪?

得閒就買啲嘢俾佢,氹下佢開心。

最緊要嘅係,個女仔又唔係陳紅親生嘅,又無經歷過十月懷胎之苦。

陳紅因機緣巧合下,得到一塊魔鏡。

陳紅時常去問魔塊:「魔境魔境,喱個世界上邊個最靚呀?」

魔境望一望身材已經走曬樣嘅陳紅,水桶腰,大象腿,唔明點解國王會娶佢返嚟。

以前身材婀娜多姿,樣子甜美嘅陳紅,年輕嘅時候真係一朵美豔嘅鮮花。

花,總有凋零嘅時候。

「梗係你最靚啦,身材又正,樣又靚,雖然有些少年紀,但歲月都偷唔走你嘅美麗。」

哇講得幾鬼好聽,幾鬼動人呀?

喱一番鬼話連篇,明眼人一聽就知係假,但偏偏陳紅好鐘意聽。

最緊要嘅係,魔境入面嘅陳紅,映出嚟係一個年輕貌美,身材姣好嘅陳紅。

其實一切都係魔境製造出嚟嘅幻覺,佢知道講真話後果會點。

就係俾人拋棄,無人理,係一片荒蕪嘅地方享受著虛無嘅寂寞。

魔境上一手主人,就係因為魔境嘅直話直說,得罪主人,因而落得如斯下場。

魔境依家學乖咗,執生成為咗佢生存嘅秘訣。

但陳紅因為咁樣成日都心花怒放,所以佢好鐘意塊魔境,覺得佢係寶。

國王之所以會再娶陳紅,係因為佢有幾分似佢過身嘅皇后。
皇后嘅身材都一樣走曬樣,青春不再,但國王無介意,一直一直咁深愛住佢。

靚唔靚,從來都唔係深愛一個人嘅理由。

影子會跟人一世,國王內心嘅陰影從未消失過,只係佢自己唔清楚咁解。

個女仔一日一日咁大,慢慢大家因為佢皮膚嘅關係,都叫佢做白雪公主。

白雪公主萬千寵愛在一身,繼母同國王都會將最好嘅嘢留俾白雪公主,城堡裡嘅傭人更是對白雪公主唯命是從。

白雪公主因而由細到大都持寵生嬌,公主嘅脾氣漸漸係城堡入面顯露出嚟。

例如食晚飯嘅時候,只要唔啱白雪公主口味,就發曬脾氣。

有一次,全部人係餐枱上如平常地用餐。

白雪公主忽然停下動作,道:「我想食泡菜!」

國王準備放入口嘅牛排都停咗落嚟,所有人嘅視線都放咗落白雪公主身上,然後面面相覷,唔知點算好。

咁又係嘅,又邊個會估到公主會食食下牛排想食泡菜先得架?

身邊反應快嘅女傭即刻走過嚟同白雪公主解釋,「公主,依家無泡菜呀,聽日立即為你準備,好嗎?」

「唔要!我要依家食泡菜!」佢扭曬計咁,啲脾氣出曬嚟。

「唔好咁啦公主,我哋好難做架……」

正當女傭們唔知點做好嘅時候,國王就下命令:「入去叫廚房整啦,梁伯識做架啦。」

女傭們你眼望我眼,「係!」

最後係白雪公主如願咁食到泡菜,一臉幸福嘅樣子,風波亦就咁平息。
暫時出住咁多先,聽日繼續
係咪甜故
係咪甜故

睇落去咪知囉
無人睇
國王對此並無太大反應,認為女兒家好應該咁樣,因為佢身邊圍繞住嘅女人都係一樣咁難搞。

繼母陳紅更是視而不見,因為佢都唔係成日見到白雪公主,加上見到,白雪公主都會係佢嘅威嚴下低頭。

繼母關心嘅係,佢嘅花容美貌會隨住年紀老去而消失,佢唔想!佢想青春常駐。

白雪公主一出到城堡,去見眾百姓嘅時候,會自動收起啲脾氣。

用笑面去迎接人哋,所以百姓都覺得白雪公主又靚,性格又好,係所有後生男性老婆嘅典範。

靚,性格好,乖巧,又係公主。所有男人,都幻想自己老婆會好似白雪公主咁,善良溫柔。

白雪公主由一個細路女,慢慢長大成人,越嚟越靚。

佢臉上面嘅輪廓越嚟越清晰可見,樣子十分標緻,十足十一個洋娃娃咁,加上佢公主喱個身份,好是匹配。

叫人感到可惜嘅係,白雪公主嘅身材如同細個一樣,無任何變化。

波平如鏡!

白雪公主一諗起自己無身材,無波,就覺得好自卑好無自信。

佢好唔鐘意喱種感覺,佢想要俾人讚,俾人捧上天嘅感覺!

喱一點成為白雪公主嘅痛柄,佢向城堡入面嘅人下令,唔準提起喱件事。

佢好努力咁豐胸,日日都會飲牛奶同做運動,仲有學埋啲按摩法。

佢甚至努力尋求可以隆胸嘅魔法,但係苦無成果。

白雪公主曾一度懷疑,係咪有人對佢個胸度偷偷施下咀咒?

平胸成為城堡中嘅禁忌,任何人不得提起「平胸」這二字。

著實叫平胸嘅女傭們大感快慰,唔洗俾啲下流嘅男人們日日夜夜咁嘲笑。
晏啲再出
唔錯
港女白雪公主,推#
有一日,公主跟隨國王出巡,民眾當然歡迎啦,可以見到又靚又有氣質嘅白雪公主。

一般平民對於國王嘅評價都係一般般,大家都算豐衣足食,至少唔會話買唔到樓。

所以平時國王花天酒地,佢哋都唔會點樣理會,因為喱啲係國王嘅自由,亦係佢嘅私生活。

佢哋主要目的,都係想見白雪公主一眼。

白雪公主坐係馬車上面,身穿白色連身嘅泡泡群,頭上帶著一個銀嘅重冠,同佢白晢嘅皮膚好襯。

笑容滿臉咁向眾人揮手,佢特別喜愛喱種感覺,真係好爽!

虛榮感佔據咗佢生活嘅全部。

沿途都相安無事,不過係人群中,有幾名少年帶著急促嘅腳步,隨後而來。

佢哋係因白雪公主美色之名而嚟,為嘅就係一睹白雪公主嘅美貌。

「哇!真係好靚。」其中一名驚嘆不已,果然名不虛傳。

「又真係!又白,樣又靚。」其中一名附和道。

「下?靚係靚啦,但無波喎!」

喱位少年十分之大膽,仲要扯住附和嘅人過嚟,指住白雪公主個胸,道:「你睇下先啦!佢無事業線架!平到好似男人喎!一睇就知係普通貨色啦!」

佢身邊嘅人聽到之後,紛紛後退幾步,用驚恐嘅表情凝望幾位少年。

白雪公主嘅馬車停咗係度,視線停留係幾位少年身上。

口出橫禍嘅少年心情複雜,唔知白雪公主有無聽到佢頭先嘅戲言?

少年從心底裡升起一服不祥嘅感覺。

眾人都安靜落嚟,無人知道白雪公主下一步想點。

氣氛十分凝重。

少年個心起伏得好大,神情更顯得緊張,知道闖禍啦。

「佢仆街啦……」佢隔離嗰兩個fd都心知不妙。

白雪公主柔聲叫馬夫:「走!」

跟住笑容又再堆積係臉上,又揮曬手咁,無人知道白雪公主內心係幾咁憤怒。

從來無人敢係佢面前咁樣話佢!

少年目送白雪公主離去,佢哋以為事情咁樣就告一段落。

點知幾日過後,幾位少年就憑空消失咗係人間,至今仍然係一個迷。

每個人心底都有一份黑暗,唯有認清喱一份黑暗,先會變得光明。
今晚再出
推po同正評會有助加速
希望大家鐘意啦
追完老師故繼續追新故
係咪甜故

睇落去咪知囉

正皮ed
文呢?
陳紅每日一起身嘅習慣,就係行去魔境面前。

「魔境呀魔境,喱個世界上面,邊個最靚呀?」

陳紅笑得好燦爛,佢最期待就係魔境讚佢靚,然後佢先有開心嘅心情去過每一日。

只不過換咗個方法姐,平時女人會將同一個問題拋去男人度,依家只係變咗塊境姐。

魔境知道一直咁樣稱讚陳紅,遲早一日都會穿煲,試問有咩人會40幾歲好似10幾歲咁?!

魔境知道白雪公主年輕,又靚,所以將計就計。

「本來係你最靚嘅……」

「本來?」陳紅漸漸露出不悅之色。

「經過上次白雪公主出巡之後,人哋見識過白雪公主嘅美貌,依家佢慢慢超越緊主人你啦。」

魔境入面本來係陳紅美麗嘅倒影,變成白雪公主巡邏嘅畫面,佢坐係馬車上面,清麗脫俗。

陳紅雙手開始握實,變成一個掌頭。

佢暗暗下了一個決定:白雪公主唔可以再出現係喱度!

魔境心諗:女人嘅妒忌心真係好重。

就算係姊妹,都會暗地裡互相比較,各何況白雪公主同埋陳紅只係繼母關係,而唔係親生母女?

魔境冷冷的一笑,佢嘅目的已經達到了。
陳紅成日係度左思右想,究竟點樣可以令白雪公主消失係喱個世界上呢?

仲要消失得好自然……唔係,係意外!

「咁樣我又可以扮到好傷心咁,搏國王嘅同情,同時白雪公主又消失咗,哇!真係一舉兩得呀。」陳紅一邊竊笑,一邊自言自語。

陳紅策劃緊喱個大計,一陣興奮嘅血液係陳紅身體裡面流動著。

「白雪。」陳紅食飯嘅時候輕輕叫了白雪公主一聲。

「嗯?」

「聽日媽咪同你去野餐好無呀?」陳紅柔聲道,一副慈母嘅模樣。

白雪思索一陣,覺得幾好呀,優雅,又乎合公主喱個身份。

其他一見到,一定好羨慕我喱種寫意嘅生活哈哈!

「好呀好呀!」白雪公主覺得幾唔錯,甚至有點期待。

白雪公主並唔知道,接落嚟係一連串嘅黑暗日子等緊佢……

陳紅邪邪一笑,佢身邊嘅人都睇唔出佢心入面盤算緊嘅計劃。

國王由一開始就默默地吃飯,好似無感覺咁。

冷漠到叫人感到恐怖,其他人都唔敢上前同你佢嘢,除咗白雪公主。

「爸爸,你聽日同唔同我去呀?」白雪公主向國王撒嬌。

國王難得露出笑容,「你自己去啦,記得玩得開心啲呀,知無?」

國王其實從心底裡都錫喱個女兒,但每次見到佢,嗰件事都會浮上心頭。

經過咁長時間風流快活,國王心入面早就被寂寞填滿。

係風流嘅場合,難見真心。

真心,並唔係咁容易搵。

白雪公主望住離去嘅國王,年紀輕輕嘅公主感覺到國王背影嘅哀愁,但唔知點樣形容。
好睇 正皮ed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞