鹽叔真係傳奇人物

348 回覆
1102 Like 23 Dislike
1. 佢做左道德上既錯事,嗰種道德問題係我極重視,而我覺得佢犯既錯極嚴重,所以我會盡力反對佢所做既一切,我恨不得佢死,恨不得佢生不如死。

2. 佢做左道德上既錯事,嗰種道德問題影響佢既工作能力,所以我反對佢繼續之前既工作。

我支持其他人 (1) ,但反對其他人 (2)。
(1) 係誠實,甚至正當。
(2) 係做緊一 d 我認為偏向有問題既 assertion ,並且有一定程度自欺欺人。
死亡其實係普遍必然,因為人人都會死。

哲學家唔會討論死亡之後點樣,因為咁樣就係通靈者之夢,咁係獨斷。

哲學家認為死亡係令人生有意義嘅非常重要嘅環節,因為有死亡,我地人類就會揀自己覺得最有意義嘅事黎做。又例如醫生知道某人患絕症就黎死,佢會講明估計大約幾耐你會死,等你可以充分利用餘生,做自己覺得最有意義嘅野。

所以死亡令我地知道人生有限,咁我就會揀最有意義嘅事黎做,因為唔想浪費咗。
所以死亡嘅討論一定可以apply 落自己,同埋講呢套野果條友覺得其他人都應該好似我咁諗,因為我覺得work 所以你都試吓啦。
「學術評價當然同道德無關」
似乎好多人唔係咁覺得,我只係回應嗰 d 人。

一個人,只就道德問題,都有唔同面向。
譬如對自己一生點過,鹽叔似乎覺得哲學知識普及對他人有益,就努力去做。
譬如對親人,父母啊兄弟姐妹。
譬如對情人。
譬如對朋友。
譬如對無 personal 關係既人。
上述面向未窮盡

現狀有反映,佢好明顯對情人好有問題。
至少肯定,「對鹽叔呢個人,哲學知識不足以令佢喺情欲問題更有道德修養」。

之後睇下你想點 claim 。
譬如,歷史上,似乎有過道德偉人。
佢地係天生定學習而成?

如果唔完全係天生,係有學習部分。
學習部分當中,估計有好大程度係從經驗同對經驗既反思而成。

n 個偉人,佢地對經驗反思時,係基於常識,定基於文化知識?
如果兩者都有,個比例係點?
文化知識,幾大部分係有關哲學上對道德或唔同議題既探討?

上述我唔係要 claim 哲學好重要。
而只係想 claim ,唔係鹽叔一個喺情欲上失德既人,一個 case 就可以簡單推翻哲學價值。
如果要知識上有道德,有 intellectual virtue 地進行判斷,似乎唔可以咁簡單斷言。
我覺得就算拍片嘅內容冇不道德而只係人不道德 佢都唔應該做youtuber
正如好似一件貨品咁 貨品本身冇所謂道德與不道德 但可能件貨品嘅制造商係不道德 例如血汗工廠或者剝削工人權益咁 一般嚟講我地都會覺得應該抵制件貨品 雖然同件貨品本質冇關係
我諗其中一個可能嘅原因係拍youtube片同售賣貨品一樣 都係以大眾為對象 需要向大眾負責 所以需要符合大眾嘅期望
當然 其實係咪以大眾為對象就一定要符合大眾期望 呢一點其實可以再商榷
但係我諗你上面講“禁止”或者“懲罰”嘅意思 並唔係指有一個實質嘅主體去禁止佢 因為其實如果鹽叔想出片嘅話事實上佢係可以繼續出 而除咗youtube之外應該冇人可以禁止到佢
所以我諗你嘅意思可能係“抵制”會比較貼近 而想要避免抵制就係要貼近受眾嘅期望
有d似太陽哥sunny
我認同「製造商係不道德」,呢點係合理理由,去「抵制貨品 」。
但中間既機制係,「製造商喺生產過程傷害工人」。

所以完整地表述,會係:
「製造商不道德」當中既「喺生產過程實際對工人有傷害」呢點,令人為左停止傷害工人,而應該「抵制貨品 」。

如果對應 YouTuber ,似乎要係 YouTuber 造片時,嗰段片既製作過程有剝削觀眾,先用到同一個邏輯 claim 要抵制。
我認同點樣面對死亡既呢個問題,係有應用,特別係應用於自身既部分。
上述者係偏向道德相關既問題,可能幾有關知識提出者既道德修養。

但死亡既本質係咩,人對死亡既理解如何區分對錯,呢 d 形上學 / 本體論 / 知識論既問題,係比道德問題更基礎,而其對錯無關知識提出者既道德修養。
如果一個犯咗強奸罪嘅監犯,佢講形而上學/本體論/知識論嘅問題好勁,咁我地可能真係要去探佢監,聽佢講,不過係隔住玻璃聽咁解。
都幾有趣

我支持他人因為對佢反感而唔想聽佢講野。
而我自己會支持自己因為怕麻煩唔想特登去咁遠而唔去聽佢講野。
不過都會支持自己可能未入過監獄而想去參觀下,而因為咁既原因,而唔係為知識本身,而想去聽佢講野
大把人幫過許志安平反啦,成龍使鬼平反咩
讀哲學一定係第一個Apply 落自己度,覺得正(無論係聽番黎定係 自己諗出黎)因為哲學嘅理論係subjectivity。

我自己覺得絕對精神幾正,唔知荼毒室覺得絕對精神OK 嗎?

正題:2016年時,初心好熱血咁免費推廣哲學,成班好似竹林七賢咁樣,型爆。

反題:越黎越型爆,越黎越覺得自己不可一世,越黎越迷失,呢兩年推廣過 ??野。

合題 :

除了我之外,我估很多人等緊呢個合題。

P.S. 鹽叔?不值一題。
我係佢個仔既話佢死左有錢比我我理得佢做咩 理得佢仆唔仆街 爽 幫佢拍埋片都得添
所以腥港人捧起咗姜濤 素海霖 只要你係賣香港人身份 佢地就種族主義上腦咁死撐
明明討論哲學就全球都有 係香港起步慢而佢又係第一批形象入屋嘅推手 所以有金身 你講道理全部鹽衛兵出黎批鬥你

其實唔少講過憎小粉紅果啲都變咗小粉紅 鏡安法 素安法 鹽安法比比皆是
簡直係對Sammi嘅二次傷害
痴線㗎呢啲人
講到有偷食係小事
祝佢世世代代子子孫孫都戴綠帽
道德實踐同哲學能力兩個概念嚟
佢最叻諗野
但係諗太多
點解正反之後係合,冇人講過。

但世事好多時就係否定之否定。

咁康德嘅實踐理性批判是什麼意思?

道德實踐同哲學能力兩個概念嚟咩?
其實我唔識,其實最好去問荼毒室,因為呢兩樣野從來冇困擾過我。
荼毒室佢地係最有答案。

我認為哲學就是人生,人生就是哲學,我就是此時此刻這個[在]。人最緊要對自己誠實,唔好催眠到連自己都呃埋。
巧叻叻吖
明顯道德實踐同哲學能力概念上分得開
你要argue應該係argue依2樣野大唔大關係
哲學𥚃面只有 有關係 與 冇關係 。

大唔大關係?argue 嘅 時間都慳番。
哲學𥚃面最重要係提問。

浪客劍心嘅主題就是要成為一把自由之劍去鋤強扶弱。

作者和月伸宏2017年11月21日,因持有兒童色情物品,遭到警視廳函送檢方偵辦[4]。在集英社新連載的《神劍闖江湖 北海道篇》也因此休載[5]。 2018年連載再開。
11月7日,法國天主教的教會高層集體下跪懺悔。平時衣冠楚楚高高在上的大主教們,現在都低下了高傲的頭顱,為一張「哭泣的孩童」照片揭幕。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞