鹽叔真係傳奇人物

348 回覆
1102 Like 23 Dislike
仲教書真係好撚恐怖

女學生要小心
冇,廣東話講落仔
仲要搞到Sammi新歌仆街
佢唔搞邪教嘥晒
屌閪個時真唔真誠
真係好純粹邪惡
好撚恐怖
咁黃絲呢
咁喺呢件事發生之前,以你認識嘅佢為人係點?
係!好多都為左仔女,但方法都可以好唔同。只要有能力送到自己仔女去外國讀書,基本上都可以係果邊定埋居。
之後兩老就係香港繼續搵錢,得閒飛過去基本都不成問題(唔係Covid,不論英文澳洲其實都係可接受距離,年中飛兩三次都冇咩大問題)。到左兩公婆搵夠或退休先閃都唔遲,跟本唔需要去信傻閪果啲乜嘢柒封港鎖國嘅幻想 理性一點 ,就算要移民都冇必要咁on9搵個唔太舒合嘅時機黎趕住走。
佢把口真係好撚勁 
不論ig留言、嗰女室友,全部擁護佢,
我以為過幾日班友仔會客觀仔細分析番件事

1. 點知仲係私人事、搞哲普已經好叻叻、外人冇資格、講哲學同私德係分開、唔好退出喇呢個論調

1.1咁搞哲學同私人事到底有咩直接關係?

1.2鹽叔冇公權力佢既私事外人可以講同外人有legitimacy 去講係兩回事

2. 呢個世界仲係咪我認識嘅世界,指鹿為馬原來真係得

馬左係邊,鹿又係咩?
你冇定義同指清楚

3. 不如大家支持自己伴侶做大話精去出軌同去幫成龍、許志安平反啦

3.1 A出軌唔關B事等如B自己支持出軌?
3.2 成龍大哥有非議既位同佢可昭日月既政見會唔會大關係過、直接過佢私下既事?

4.評判好壞嘅準則原來根本唔係睇件事啱唔啱,係得自己鍾唔鍾意嗰個人

咁準則到底係咩?

5. 就算睇好青年荼毒室嘅唔係求學,而係純粹搵娛樂,但都或多或少喺佢哋身上學到野,甚至未睇之前都有身為人應該有嘅判斷善惡能力,點解嗰結論會係咁嫁,你班友知唔知醜㗎

5.1 點解睇youtube都要解釋,唔係掛?我中意睇呀泉既頭髮同豬文食燒賣得唔得先。我就係中意睇佢地一班兄弟屌黎屌去
5.2 唔煮死同冇判斷善惡既能力又扯上有關係?
5.3 冇佢地,大把人連好多term 都未聽過,係youtube 開lecture 好冇呀

鹽叔自己煮熟自己異議本來無乜,連消帶打反為更多。
老人家留港無工作,佢哋啲仔女都只係請工人湊,有啲無請所以啲藍絲咪屌啲人移民留低老人家。

做父母嘅都走咁去英國,有一個係政府金融部門做IT係為子女教育而計劃去英國做,無打算留係香港,而且中國IT人才濟濟,好快可以取代到香港人,中國人才都會鍾意香港呢邊低稅。

有個係做醫生但因為要湊佢阿爸所以未走,但佢老婆(酒店管理高層轉家庭主婦)帶埋佢哋啲女去英國,個女人仲有個大女,佢大女讀緊大學最後一年撞正社運,而畢業無耐做教師,依家就去咗加拿大發展。

其實離開嘅人多數為利益而走,所以唔存在on9咁移民。

要記住窮人係移唔到民,走一轉好快返嚟,窮人點為自己生存都好,係無資格走,無錢走乜?留係香港做垃圾就得,去外國做垃圾一日都捱唔住,點會移到民。
身邊走嘅都唔係因為香港鎖國乜乜,而係傾係外國發展事業同讀書多,其實邊有咁多人真係政治而走,係連登識一個做獸醫嘅,佢都話自己係港豬,移民去澳洲只係生活好啲,佢係澳洲定居無耐就搵到女朋友(護士),上年先同我講完買埋屋準備結婚。

連登用家都好多唔係因為政治而走,係本來對於生活要求唔同,或者以前去過外國而鍾意所以移民。

留係香港一定搵到食,又唔一定要揸車,行街買嘢好方便,搭公共交通工具多數好過外國幾倍添!

點解啲人咁好都要走?會唔會本身就唔鍾意香港文化?

好似鹽叔呢單嘢咁樣,做錯事都有人撐,香港人根本愚蠢,都唔知邊條撚樣話香港人IQ最高,簡直信佢嗰個都on9。
其實道德對錯 同 應否退出 兩個問題係唔係咁難分
我見好多留言都唔係話出軌無問題 而係唔想鹽叔退出遮
上面啲討論講佢係公眾人物,當私事,最好就大事化小小事化無喇,單眼開單眼閉咪咩都pass,仲要係人都不齒嘅事都要講legitimacy 講資格論,請問耶穌係咪咁教你咁面對不公義嘅事

「馬左係邊,鹿又係咩?你冇定義同指清楚」
我唔直接問你,我用例子嚟答你:

我幾鍾意呢個篇章,唔知你又睇唔睇得明:
門徒們上前來,問耶穌:「你對他們講話,為什麼用比喻呢?」
耶穌回答他們,說:「天國的奧祕已經賜下來讓你們知道,而沒有賜給那些人」
我歡迎你指責耶穌語句含糊,點解唔講清楚,人哋用比喻究竟係要篩走咩人呢?

「4.評判好壞嘅準則原來根本唔係睇件事啱唔啱,係得自己鍾唔鍾意嗰個人咁準則到底係咩?」你自己quote完我呢句都唔識睇,評判好壞嘅準則咪就係「件事啱唔啱」,連上文下理都唔識睇?

仲諗住spin走成龍,支那還支那,出軌還出軌,
仲有你3.1講到佢行為好minor,啲人喺ig講出軌冇乜嘢,小題大做,你真係咁同意?

我有邊句話要煮死佢,班友屌唔屌都算,起碼人係有感情,但冇理由撐佢咁恆,你睇吓ig同fb嘅留言,真係好撚過分,睇下我#8先,dc班室友好過佢地,起碼人哋客觀是其是,非其非<-準則喺度

而且佢哋有廣傳學問呢點我冇反對,好惋惜,咁又點?因為惋惜所以容忍,就算你齋睇娛樂,你或多或少睇個一兩條哲學片,真係乜錯都唔俾講,只准講啱?

我雖唔鐘意基督教,但我起碼敬耶穌係個義人,但你做基督徒嘅,你係咪應該為公義發聲,我睇你平時聖經po都算正常,我而家都修心養性唔屌基督教(你見我都唔入聖經5(唔記得4定5)個po,我淨係睇,除咗玩下膠之外),今次跌曬watt嘅?
覺得條友好假,有時無端端會燥底。條友口才好,好多frd,但對我嚟講佢唔會係深交嗰種。可能係我直覺,佢似賣友求榮嗰款。

我反而欣賞類似四哥呢類人多d。
香港人可以屌基督教天主教,但香港人唔可以屌耶穌,理由有二:

1. 佢冇收錢,最後因為推廣連命都冇。
2. 就算佢講嘅野全錯,還令到好多人家破人亡,但我都唔敢公開屌,只會暗屌,因為下星期佢令我放兩日假。
打仔唔講 以為 黑社會嗰啲
做戲啫
使乜咁認真
班寄生蟲畀人踢穿就發爛渣

過街老鼠
真係笑話
大把人覺得自己有道理嘅時候就會講道理
自己冇道理嘅時候就會話"人係咁㗎啦 情緒行先"

佢哋覺得自己畀人呃嘅時候 就會話人哋錯
咁其實呢啲入面有冇咩道理喺度呢?

即係好似如果人哋問點解出軌係錯
假如大家都承認自己係情緒行先
全部人嘅答案應該會係 "因為我唔鍾意囉"

你睇下啲人會唔會喺講人哋錯嘅時候長篇大論 列曬原因出嚟
定係會純粹一句"我唔鍾意囉"

然後你又睇下平時啲人解釋事情嘅時候究竟係咪咁樣解?
即係好似網上面公審人哋
你當一篇新聞 入面有啲事件發生
究竟啲人係會講原因 定係會話"我唔鍾意佢咁囉"

所以其實平時睇時事入面嘅網民嘅評論已經知道
覺得自己有道理嘅時候就講道理
畀人反駁到一棟都冇
就話"人係咁㗎啦 我鍾意呀" "人梗係感情行先㗎啦"

其實咁咪雙重標準囉
最近我仲見到有人 因為畀人寸"以前話人雙重標準 點知發現佢先係最雙重標準嗰個"
所以而家要將個口風 講到雙重標準係應該嘅
而家要吹到講道理係戇鳩
仲要講到好似好幼稚咁樣

咁平時公審人哋使乜講咁多原因又討論又盛啫
一句我唔鍾意 搞掂曬啦
另一邊就我鍾意佢 我覺得咁樣冇所謂
所有嘢都唔使講原因啦

你可以話只係"行先"
唔代表後者唔重要
即係感情行先過理智
只係感情比較重要

咁但係理智同埋道理/理由嗰啲到底有咩用呢?

我唔肯定你咁講 係你覺得咁樣係啱
定係你只不過係陳述返而家個社會係咁樣
但係呢種風氣真係好戇鳩
睇言行就知道雙重標準

好撚諷刺
"指鹿為馬"
"判斷善惡能力"
"你班友知唔知醜"

笑死
全部人喺度講大話
寄生喺一個人身上
本身件事已經係講大話
你覺得好賤呀?
係咪類似
講道理先係小朋友?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞