鹽叔真係傳奇人物

348 回覆
1102 Like 23 Dislike
望係咁望
希望過幾個禮拜後大家有返少少公允嘅評價
每個人把尺都唔一樣
又點食有公允呢
唔係好明點解陳述返佢係一個仆街等於關心佢做人嘅問題
我主要都係睇啲general 大家都讚好嘅評價囉
如果幾個禮拜之後 大方向係批判返佢嘅問題
咁我就ok啦 費時睇ig睇到眼冤
都係難㗎喇
淨係連登熱門po都好多on9歪理同白卡
陳述係咪aware of呢個問題
你咪想像有一個純粹探求知識嘅機械人 佢連第一句都唔會講啦
你去講咪就係因為你唔係機械人 你係人就會關心道德嘅議題 不論你係企喺正方 反方 中立方 whatever
點解要將追求知識同道德掛勾
你話係道德知識都仲有得講
更何況單計哲學的話本身都唔只得道德知識
? 你噏乜?
我咪就係講緊追求知識同道德唔掛勾 你讀多次我機械人嗰句
我嘅意思身為人 冇人可以迴避道德議題
但係睇佢可以唔理佢道德品格
佢係仆街 但一樣可以因為追求知識而睇佢 嗰位巴打咪咁嘅意思囉佢邊到迴避道德議題?
我係話作為人你真係做到?完全唔關心佢道德問題?你同我討論呢下已經係關心緊?你對佢道德問題take中立已經take咗立場,咪扮啦ching
人喺呢個時代生存,就必然要接觸道德議題,人真係做到pure reason,唔好玩喇
我好肯定我唔係同緊chatbot傾緊呱
人哋個關心意思在於道德議題會唔會影響佢選擇接觸咩資訊呢個行為 而唔係在於企咩立場
你一定會接觸到道德議題 同道德議題成唔成為你行為嘅原因可以係兩件事
咁既然你一定會接觸到道德議題 一定會take side 你又有幾大信心自己所得咩嘅資訊唔會受呢啲take咗side嘅factor影響你interpretation?你嘅知識又有幾多係merely knowledge ?有冇審視過自己嘅知識?
你睇一本書都會用「自己日常生活遇到嘅事物」去閱讀同relate返他人嘅文本 把握他人嘅意思 睇條片就唔會 唔好玩啦
點解又扯去點樣interpret知識呢?我唔去關心背後嘅道德問題,咩side都睇係咪又唔得?佢喺接觸知識方面唔以道德為前題作選擇,但係到做決定或者反思時用道德標準做抉擇又得唔得?

同食肉一樣,有道德議題去討論,離開唔到道德議題,啲人知有道德問題都可以選擇繼續食,因為呢啲議題唔係佢哋選擇食肉呢個行為所關心 佢哋亦都唔係必要地反思食用呢個行為嘅道德問題,可以單純覺得好食而選擇呢個行為,但係做完個行為有道德反思都係冇問題
點樣去understand知識唔係靠你background同背景?人嘅行為咪已經presuppose咗以前嘅道德反思?知識,你理解成乜嘢,咪就睇你歷史條件?仲食肉唔係已經反映咗你立場,你以為冇反思過程就真係冇,會唔會係你用你嘅日常生活默認咗某個立場?每一個行為之前都涉及思考,而如何思考又係立場、歷史時代背景主導,你真係可以purely咁睇鹽叔?
唔夠pure有咩問題?力盡完美唔可以?呢個都係一個進步過程嚟㗎
完全正確,呢個都係我嘅conclusion
我好似痴線佬咁不停咁追問你,我知你實覺得我好討厭,屌佢老母條人撩交嗌戇撚鳩
因為我腦入面不停咁問我自己呢啲問題而我答唔到我自己
呢件事未發生之前,我都好想咁睇鹽叔,因為佢講kripke講得好清楚同埋我以前睇佢玩donki donki好開心(雖然成日遲到),但日後可唔可以再用咁嘅眼光去睇佢,我覺得我唔得,我甚至唔知將來我得唔得
所以sorry頭先咁迫問你
條友
我覺得係對獲取知識嘅態度唔同啫

如果佢講倫理道德,大家會有質疑都好正常,就好似一個排骨仔做健身教練咁好冇說服力
但係如果佢係講其他知識的話,盡量抽空佢嗰個人嘅倫理品德去聽其實都可以係一種方法
我估我要啲時間去adjust下,佢嘅行為令我始終覺得唔可以原諒佢,我唔知點聽佢好
呢d野等係唔會係自己地頭講啦,佢要保護番當時人丫麻,雖然冇人知邊個係當時人。仲要順便提醒下各位信眾網上d報導又失實又誤解,廢事d信眾又俾人呃左上晒當啦,要保護埋信眾丫麻。不過佢好負責任,失實報導都會照認錯,呢d就係真男人既表現
想打聽眾上面打錯晒做信眾,雖然係唔小心,但錯就要認,打就企定,對唔住。就算有被誤會、誤解、或有不實報導,就當係我犯錯嘅教訓。
班友懶係文青咁睇啲哲學雞精片

睇完既結論就係將自己變成個仆街

懶係識分析 去到最後都係盲撐
藝人呢個舞台真係高風險

做迫科可以玩女下屬真係正 (2)
https://lih.kg/3309029

同樣都係仆街
呢d 人就咩事都無
知名度高係咁

你享受由知名度帶嚟既利益 同樣要承受由知名度帶來既後果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞