曼谷旅遊討論區(8)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
不過呢單最大既問題係太近緬甸 同自己送上門無咩分別

唔好上不明來歷既車同埋盡量搭公共交通工具會好好多
但係唔係有次封咗機場條路咩
曼谷我淨係去過1晚所以無join tour 但asok同nana我覺得安全 我3點幾自己一個人行返red planet都唔覺有咩事
我去開布 我去左一日曼係純粹搵個fd食餐飯 之後就過返布
想問下同兩老去曼谷有咩景點活動好去, 食野按摩安排左, 但其他時間又諗唔到做咩, 驚佢地攰
兩種唔同feel
台灣係有親切feel(文化同文字都似/互通), 會想抖下氣放空下果陣會去既地方
泰國就真係享受, 玩
睇你要咩, 講玩台灣就一定比唔上,
但去泰國你除左去d好主要熱門既點,
偏少少既區你都已經唔敢去, 始終冇去台灣咁放心,
所以飲飲食食方面又做唔到台灣果種捐窿捐那
食/玩都係食市中心/熱門景點, 同埋始終文化唔同, 自己去既話冇玩得咁放心(可能自己第1次去未慣)
我就去左台灣7-8次, 泰國岩岩去完第2次
嚟緊應該都會主力玩泰國
都係行商場架啦, 舒舒服服, central world, siam果幾座, t21, icon siam行到你回程果日都仲得, 同埋泰國d商場行得好舒服, 唔似香港幾十萬人同你迫埋1個細細商場
行左一兩個覺得厭咪去下jodd fair, 唐人街
唐人街我反而覺得係最有驚喜, d野幾好食
大皇宮果d景點自行決定, 日頭去好撚曬好撚熱, 你兩老頂唔順/唔鍾意去呢d就咪搞
我又唔覺, 芭堤雅作為1個旅客區都發展得好成熟,
成個市我諗6-7成都係遊客, 你去主區主路根本唔需要驚
係消費果陣睇你執唔執著果幾蚊港紙
我試過起人地d local檔食野, 話明51baht, 收錢果陣我比100baht, 佢側側膊找40baht比我搏我唔知, 原來想拗不過諗諗下就算, 無謂為果3/4蚊港紙搞到自己個trip有戾氣
同埋call grab個司機又係找少左10baht8baht, 我問返佢, 佢話以為係tips, 我都算啦叫佢袋返 幾蚊雞益下窮人算
芭堤雅我只係坐督督
明明個個都係單程10baht
班友見你遊客就扮嘢收50

我畀10baht佢就黑面
果d唔係篤篤
叫雙條
下次直接比10baht佢頭也不回就得
d司機次次都冇反應, 仲有個同返我講確觀給
我只有1次係收20baht就係坐車去巴士站返曼谷, 佢話要20baht
請問一家人去有咩餐廳推介?
除咗buffet 同cafe
最緊係熟食,生冷野兩老麻麻
rosewood
講少兩句啦
When u go?
11月飛大約咩價位先叫平?
聽日飛, 會住Solaria!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞