Zelda 王國之淚 聽晚10點 10分鐘gameplay

1001 回覆
188 Like 13 Dislike
幾多個組合都無用
佢似係想話
「所有既合成野其實背後都係pre-define 咗既formula」
所以幾多條formula 佢唔care,總之有formula就唔係真係玩家完全free 互動,唔係大突破
估佢係想要「玩家即時與物件、按現實物理原理互動及演算作出即時結果」掛?

呢種可能要插條cable 入後腦去matrix 搵
又唔係,minecraft嘅紅石係可以做到冇pre-define嘅嘢,例如升降機、自動收割機之類
我諗啲人覺得冇database係依個意思,啲嘢唔係預先設定咗

其實隻game嘅組合手已經唔係database主導,好natural咁將mass合成,唔係pre-define
但zelda組合手可以玩到幾多變化呢? 而家係冇乜資料,想像力好嘅人咪覺得可以有大把嘢玩,想像力差嘅人咪剩係諗到trailer show出嚟嘅嘢。
沙盒遊戲同開放世界遊戲本身就係兩樣野嚟
叫佢搵隻咁自由既開放game比大家開下眼界先
rewind自己?
Wilson
細佬代勞
可能佢係指自己推啲嘢落街
再企上去rewind
我估可以
已經諗到可以用嚟解謎
炸舊嘢上天,rewind佢跌落嚟嗰吓咪上到天
要炸好大力先上到咁高
再唔係磁舊鐵上波克頭頂
瘋狂rewind少少手揼死佢
rewind應該同上集個時停一樣有CD啩
希望照有時停
時停好好玩喎
大嘅會贏
目前開訂都係
主題機27xx
pro con 4尾-5頭
5月12 先派貨
Zelda 2 - Minecraft
講咩紅石都係唔理解兩樣野個複雜實現困難程度係邊
紅石你只要define左d logic gate就可以咩都唔洗理 無物理限制 任何簡單electric circuit都模擬到
你真係想做到3D世界自由創造 就算例如由木頭削做弓簡單動作 一定要加入將成個世界切割做細單位+物理特性+物理公式 等同做Finite element simulation 無可能real time遊戲做到
所以三十幾年遊戲史黎個個都想做過但都無人實現到類似功能
實現困難程度同紅石完全差幾個level
為左遊戲性咪好似大部份遊戲咪設計做組合方式+省略真實物理計算
岩岩睇完
完唔比其他game生路
100%game of the year
主機咁都要炒
隻game 一出, 呢個應該好快有人合擺上youtube!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞