因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
留啦
你係咪好急住走 唔急就遲下先啦
你仲後生,遲多3年5年去都得
老人家都無幾多年
如果你宜家過去,留下既遺憾可能一世
樓主好自私
咁等到自己90歲先移民
行撚開啦屌你老母家陣有人揸住枝槍逼你中出生仔呀?
其實樓主開得po 心入面已經有答案 真係放唔低就留低啦 最緊要對得住自己 加油!
剩係識得諗自己,唔同兩佬同你講唔好走咩on L 9 緊係同你講走唔洗理佢地。

老人家都仲識貪心你錢銀問題
你自己就諗住自己,去到加拿大點好點好。
自L私
我屌你啊
死屎啦 道德綁架? 有良知良心就唔可以移民發展?
有人唔做留係香港做狗
唔講遠
近近哋淨係亞洲地方 台灣韓國日本中國都係咁
同埋講原住民都多餘 香港而家有幾何仲會三代人住喺同一間屋?
你由頭到尾剩係講你阿公阿婆
咁你阿媽點你都走埋得佢一個頂哂,唔怕佢自殺
父母仆街個D唔好提啦 你不仁我不義 佢做仆街做咩要對番佢好

有更好發展唔係唔得 但而家個問題係好多人為移民而移民 去到又唔係有咩大好前程 去到咪又係做侍應做倉 咁既'發展'有無必要扔低年老既父母去呢?

下下都話咩自由空氣 牛扒牛油呢D野無意思架
又係呢啲 唔係好食好住學咩人生仔啊
其實呢度好多留言都係受留言者自身經歷影響 個個家庭結構唔同 樓主自己有幾重視家人 家人值得怎麼樣的對待 係你自己先知 但客觀黎講 你啊媽已出現頂唔順既跡象 而且兩老又冇人照顧 建議你同啊媽傾左一個折衷既解決方案先走 你話你每個留言都有睇 我先認真答你
食子文化
養大還養大,養大了要回報,咁就唔係愛。

曾經問過單身老人為何不嫁,佢指因為老母一句話[嫁左無人服待佢唔俾] ,老人遇到心愛的都唔敢嫁,現在老左無伴終老。

移民都差唔多,每個人都有自己人生,無論內地同西方社會大把人嫁娶後,搬去老遠住,那又如何?

大家不過係差幾個鐘飛機。
咪唔好移住囉
但要知任何決定犧牲你都要負責
係連登問,即係你想要移民呢個答案者
走又好留又好,買定離手,各安天命。祝大家好運。
如果你呢個時候仲移民都幾自私
想問比卡超點樣唔直接俾人選做特首,分享下你既神奇思路
引戰引得幾靚
成浸老屎忽味漂晒出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞