因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
難聽啲講,老而不死,是為賊也
樓主留低照顧埋,佢阿公阿婆成100歲先死咪要拖多10年?
吹呀
都要搵㗎,賓妹唔肯咪印傭囉搵到有為止
咁你個問題存在左咁多年一路都係你老母照顧
你移唔移都要解決
的確
屋企人其實唔係咁重要
政治重要好多
死全家都好小事
特首係中央指派就世界末日啦
出到黎社會工作,你就會發覺其實身邊好多人同屋企人關係都唔係幾好
呢幾件五毛去唐人街屌哂啲大叔先啦
咩料,自己老母辛苦到痴左線
你唔一齊幫手照顧個兩條老野
居然仲想自己移民走

無人叫你每個月比勁多家用
你既陪伴對老母已經好重要
加上你女朋友又無移民計劃
你想一條友去做咩
即晚就買機票走
中國嘅食子文化 幾千年都唔識進步
巴打,我都係自己一個移左民兩年啦,其實移民係人生大事黎,應該為自己負責,唔洗太諗其他人,況且係阿媽又唔會行動不便要人照顧,至於你阿公阿婆,衰啲講句你係香港都應該唔會幫手照顧阿公阿婆啦,你最多都係關心下阿媽啫。其實依家科技咁發達,打個FaceTime 就見到面,有時我覺得走左之後仲同屋企人傾多左計,珍惜每次傾電話既時間,我諗依方面你阿媽仲識諗過你

至於女朋友方面,我long d左兩年仲好地地,係會有啲困難既但睇你有無心keep, 同埋將來有無計劃重聚。而且我地會周不時佢飛過黎或者我飛返去探對方,一年都起碼見到兩次架所以唔好諗到永遠唔會再見咁

總結一句,自己既人生自己負責,有野想做就做,唔好為左一個女朋友或者阿媽就放棄自己想做既事,唔好比將來諗返會後悔
不孝子 屌你老母
2025 年一月? 2026年8月先deadline wor
老人院係最好方法
係兩件老而不唔肯入
唔覺
留tg? 我都係想一個人走
你係連登問
話知你咩理由都係即刻移民架啦
連登仔:唔移民仲留係香港就係抵死
係計畢業時間
送兩條廢老去老人院等佢哋同d阿伯打交打死咪輕鬆晒囉
Prove你係香港原住圍村人,
否則我屌撚死你全家都黑心家族
而你就由無良心無良知,背棄上代養育嘅柒頭後代
等多幾年,阿公阿婆過咗世,同呀媽一齊走
如果你好決心要走 就預左一定要背負見唔到屋企老人家既遺憾 媽媽可能會鬱鬱而終
但你唔走 就可能會怨媽媽一世 當年搞到你冇得走
諗下如果唔行stream A 將來有冇其他方法可以過去?
或者去左果面有冇機會接埋媽媽呀?
女友就算啦...一日未結婚...早D放生人好過
都話最遲下年一月要去
唔覺,係連登先多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞