因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
今朝返返下工醫院無啦啦打嚟,問我阿媽有無自殺傾向,話佢因為太大壓力冇覺好瞓,想醫院開啲藥俾佢食,叫我放心。真係嚇死我

我叫阿媽攞假抖下,佢話要返工令自己忙先可以get distracted,叫我專心返工

其實阿媽一路都支持我移民去第二度發展,但佢因為一早同老豆離咗婚,變相第時我離開香港之後,照顧90歲嘅阿公阿婆嘅責任全數落曬佢一個人到。2個老人家成日嘈交,又多病痛,又唔願住老人院,又硬頸成日唔願食藥覆診,日日放工返屋企照顧佢哋仲忙過返工。近排阿媽晚晚失眠,但都keep住叫我專心搞自己嘢

最近2個老人家話想我走之前彈多次鋼琴俾佢哋聽,因為會係最後一次。第時我移咗民再返黎嗰時佢哋已經走咗

再加埋女友暫時未有打算移民,佢都有屋企人要照顧,我哋段關係嘅未來都係未知之數

以上種種因素加埋令我反思仲應唔應該移民,2個老人家時日無多,又驚阿媽捱唔到,好糾結
移民唔係唔好 但聽落好似唔係一個好時機
走啦,橫掂你哋呢代人都冇良知冇良心,唔會諗係邊個犧牲一切去養大你哋
你本身plan左幾時要移呀?
可唔可以遲啲先
你女朋友唔一齊去既話,你自己都會照去?
你呀公呀婆呢啲咪垃圾廢老 係咁消耗自己子孫資源時間 正仆街
有得走就盡快,樓主老母都唔想個仔留係香港受苦。
叫埋阿媽阿公阿婆移民
Agger, 其實好多心智未成熟既人真係咁,成班覺得自己大義滅親好撚有性格,其實政治立場只係一種區分,追求社會公義既人可以係其他事情上係一個撚樣
笑死,原來一直都唔係?
首先踢兩隻老野去等死院,佢地就係你老母嘅壓力來源之一,唔好等快啲行動
你老母而家同佢買定人壽,要包自殺嘅
至於你條女,你自己問自己去到外國以你嘅尊容年齡有冇可能溝過條?
走定唔走都好,哩啲問題都要處理,仲要快
要走就要走要夠膽講出口

要走就要走搵呢到嘅出口
要人照顧仲好意思唔入老人院
咁撚自私 佢都唔係幾錫你架姐
由鳩得佢
佢地問你點解要走 可以話因為當日話回歸冇人企出黎暴動
呢啲topic就預咗一定會有大量賤種冷嘲熱諷
上面一堆出面五毛
上幾代無人移民?
加拿大stream A最遲下年1月要入學了

次次同女朋友一傾到我就黎離港,佢都喊曬口面,但佢都有屋企人同呢度嘅事業要搞抽唔到身,就算我哋有幾傷心都好都無辦法,因為我要行stream A就時日無多
你有自己既路要行 其他人一係就跟 跟唔到都冇辦法

其他人唔為自己負責唔代表你要將責任放哂喺自己到
offer埋呀媽移民
佢唔肯既話

係佢自己揀
咁就唔會再情緒勒索到你
哈,犧牲個仔前途去照顧呀媽,到底係邊個犧牲?
乜嘢為之犧牲一切養大?點界定?比飯你食嗰啲?你咪試吓唔比飯你個仔食囉

結論係你有乜資格去指控人地再批鬥人地家事呀外部勢力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞