因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
情緒勒索狗
屋企人同女朋友其實應該係移民嘅ocnsideration之一
on99
加拿大最後逃生門deadline. 真係過左就冇
你係連登問一定答話d廢老自生自滅,冇人叫佢生你出黎,老L鳳照顧佢地?生你出黎就要照顧佢?
加拿大好似留2年就得?
如果你地穩定嘅話long d 2年都ok嘅
係老人家嗰到難搞啲
你同阿公阿婆關係點先
我個人覺得 一個負責任既長輩唔應該將咁沉重壓力附加係子女/孫身上
如果唔想住院舍 咁咪請工人
分分鐘比子女照顧得仲好
如果你係擔心母親 而唔係再上一輩 咪直接無視佢地
我係好鄙視情緒勒索自己孫 尤其是關係唔親既話
因為佢地只係希望有人陪 但無考慮過你前途
而且陪阿公阿婆 亦唔係你責任黎

至於母親 可以Offer佢黎 每年住返幾個月
既然佢都希望你將來更好 更加應該要走
而且你早啲拎到PR 咁阿公阿婆遲啲走左 都可以早啲接父母過黎
你依家唔走 將來又老又無技能 邊個國家要收留你
注定一世留係香港喇 到時你老左 其他親人走晒
就慢慢係係個絕望既地方度過世喇

女朋友方面 可以試下Keep 或者勸佢一齊過去
其實都係一年就PR
佢點都唔肯就分手喇
拍拖都要大家讓下步 而唔係一味compromise
你去一年拎左PR先 未來幾年 係PR過期之前 想走都有本錢

自己諗自己喇 衰啲講句 他日分左手之後 就係因為佢而成世係香港了

除非你有專業技能 好肯定之後一定走到 又肯take risk喇

不過留意返 移民分鐘每年都上升緊好多 小弟做護士都驚驚地 自己睇路
係喎
不過我老豆老母都係上面走落黎
你係連登到問想要咩答案?
移民要自願,因為人既原因而移只會怨一世
2023年仲見到呢啲cm
又唔使講到媽媽會鬱鬱而終嘅
又唔係成世唔可以返嚟/唔可以接屋企人過去
有邊個特首唔係中央指派
甚至總督都係英國指派啦
如果你老豆老母對你幾好 就唔好咁仆街扔低佢地啦

等佢地百年歸老先走都未遲

唔好聽班極端連登仔咁將父母置之不理
有建設性嘅留言
解釋下先啦
似係連登特有現象
條女就算把喇
所以大家咪中國人
上幾代人移民移到成條唐人街出咗嚟
唔係點批鬥你呀?幫你安個政治身份先講
知唔知幾多虐老 有無做過老人院? 知唔知有部分環境幾惡劣?

如果op 老母唔係去到要24小時照顧個隻點解要擺佢入老人院、
我想講我呀媽連我搬出去都咁
其實好恐怖,佢地以照顧我地當做生存意義
蘭亨園
讀左個書再睇下點 咪當持續進修
而且你而家先走做乜講到移民期間完全返唔到香港咁
外國讀書/返工都咁多假 連埋d easter christmas 你一年返兩轉 每次大半個月都夠啦

老人家果到 一係兩老性格都勁有問題 或者係佢地同你阿媽+你 諗野唔同
咁老唔肯覆診食藥我實由佢
都90歲 佢想淨返嘅日子輕輕鬆鬆 咪由佢

根本你阿媽長期壓力來源係兩老
你離開只係導火線
你留係到 只係多個人去分擔呢d壓力
不如諗下點做可以減低d長期壓力好過

例如請鐘點看護 或者真係勸兩老去老人院
除非兩老有獨立照顧嘅能力
唔係你返工 你阿媽又返工 兩老又要覆診 即係身體都未必好
呢個情況真係安全咩
唔好聽d講句 返工期間出左事 邊個搞?無人係到 另外個老人家唔知點算分分鐘嚇親又出事
除非你地真係睇得開 由佢地自由過餘下日子
但睇得開你就更加唔駛擔心你移民呢個問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞