因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
多謝你 我哋會再諗辦法
真呀,呢個位好多人忽略無講。可能樓主媽媽理性上支持樓主移民,但情緒係唔可以控制。一吓抑鬱發作有機會諗埋一面…要照顧兩老,個仔又唔喺身邊。

而樓主都無講過佢媽媽不是,佢媽又支持佢走,相信你哋關係都唔差。如果媽媽真係有自殺傾向/抑鬱,都忍住唔同個仔講,樓主真心考慮清楚係咪呢個時間走,定係可以等多幾年兩老百年後,再同媽媽一齊走。

去定留,幾時先走,兩個選擇都有所犧牲,究竟邊一個份量重啲,你個心最清楚。都係自己決定,唔好後悔就得。
衡量下囉
你有料既幾時讀幾時轉行都無問題

睇你都錫屋企人既 唔好後悔囉
屋企人miss左就無take2
去左stream A PR後其實未番得香港住 因為幾年後唔番加拿大一樣續PR會好煩未必得
要夠5年入到籍先叫穩陣 樓主你有無計過自己EE分 未必一定要急行stream A

利申 人在加拿大
屌 曲直難分
Ching睇得透澈

阿媽的確一路都係control freak
由我小學到而家去邊都要同佢報備,佢話一就一二就二,以前細個就冇主見無所謂,大個咗近年關係就因此愈黎愈差

不過以前升中學佢就已經想我去外國留學,只不過係我唔制。所以而家佢支持我出走,我就盡量向好嗰方面諗
係呀吹呀 留返比你地養囉
家有一老如有一寶
大灣區幾時開放比一寶移民呀
香港原居民有幾多
TLDR,
結論:
樓豬唔想/未準備好移民。
嗰啲成班五毛嚟 啲語氣陰陽怪氣似是而非 唔駛理block啦
你阿媽唔肯放手比外人照顧, 依個先係問題
佢其實只需要做一個監督既角色, 已經好夠
好似講到個仔哎老母生佢出嚟
廢物窮撚生仔學人講犧牲
<—樓主一走就留返下世再還
為人父母就梗係咁講,比著你做父母果陣都會講返同一段說話,唔通唔想自己仔女好咩

但你都要諗下,連你呢個寄託都走埋既時候,你阿媽又會點先
樓主老母都攞苦嚟辛咗好多年
根本唔關佢移民事
樓主係咪移民先發現佢老母好辛苦
原來有原生家庭缺陷,唔怪得會睇親情咁淡 ,原來連登仔無人性背後的故事讓人寒心
我覺得 主要都係原生家庭無比到足夠既溫暖導致佢地宜家睇親情呢d好淡
結論就係就算有外人照顧都幫助不大

睇醫生做檢查/手術/簽名呢啲手續嘢已經會令佢日日心驚驚難以瞓得安心

始終呢啲嘢醫院多數都係會搵返家屬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞