因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
但條友係被佢老母打到入醫院個啲嚟,所以呢啲只能話係香港家庭悲劇個案。

佢話佢阿爸係雞蟲,日日返屋企都係打佢,心情唔好就打。

每一日都係聽住父母嘈交,唔開心就拎佢嚟出氣,咁嘅環境成長佢唔癲就奇。讀到書又點,走唔出到童年陰影。

一家三口都患上精神病,留係香港遲早變陳同佳4.0,因為成日講啲好反社會人格嘅嘢,好唔正常。
唔好意思,笑咗
你又知個班人啲父母係健全?

有個係老母定期要心理輔導都係交俾工人照顧,佢阿爸入咗老人院。

所以唔肯定香港人係咪咁儒家思想,但好肯定係接受西式文化嘅人唔會愚孝先。

嗰個人係已經做咗母親,佢有個女都廿幾歲,買埋樓俾個女,而無要求子女回報,阿女唔要都即刻幫佢賣返出去。阿女話要去加拿大又俾佢去,佢自己就去英國。

好多嘢唔洗諗得咁複雜,樓主寫到咁肯定走唔到,女朋友已經係一個問題,老母有情緒困擾又一個問題。

老實講,樓主去加拿大,條女都無硬,老母呢啲隨時返得香港探,留學又唔係返工,返工就話難請假啫!

不過最主要問題係樓主要承受心理壓力,對家人嘅擔心好似比較大,未計去外國適唔適應到⋯

1.來自家人的問題
2.伴侶問題
3.假設自己去就要承受1同2嘅變化

感情會淡係一定,但家人唔會變,不過會經常接收來自父母嘅負面情緒,如果係外國又唔熟,讀書又有壓力,其實係好慘,好快頂唔順返香港。
講得岩呀 樓主第時冇得走
唔開心到自殺咪一家人團圓囉
走兩年會成家死晒. 情緒勒索到咁
生個仔出黎為左陪自己死果一刻
中國人真係冇得救
其實我個陣都係好難搞
我個陣都拖下拖下就拖咗幾年
要做到一個好完美既計劃係好難
某程度上都要一步步咁去試邊個方案係對大家最有利

我都講下我個陣係點
因為老豆身體差咗好多
所以去幫佢排老人院
排既原因唔係我移民
而係我同呀媽都照顧得太辛苦
基本上係247要係屋企咁濟
個陣我地係一個返早班一個返夜班

我個陣同我老婆傾咗好耐既兩個方案係
排老人院俾呀爸去住
呀媽個到就係同佢去搵份舒服少少工時短啲既工
始終咁樣照顧落去真係 唔係一個辦法
會攰到仆街
同時都要繼續去行人生既下一個階段

當然
另一個方案係等老人家都走哂先移民
但呢個方案係要等唔知幾多年/幾多十年

我地最後係第一個方案
然後呀爸住老人院住咗幾年
當然我係安排好屋企既事之後已經係移咗民
而呀媽終於可以放工返到去屋企
就休息下唔洗再提心吊膽咁怕呀爸係屋企跌親
放假可以去探下老豆帶佢去飲茶又半日

最後我呀爸係今年年頭中完covid 身體狀況急劇轉差所以走咗
聽樓主講都應該係stream A
有deadline要去就要行動啦,老人家要人照顧嘅程度係點?其實冇可能要你同你阿媽犧牲咁多去照顧佢哋,有時照顧唔到真係要送去老人院無計,佢哋唔肯係佢哋自私喎衰啲講句佢地得返幾多年?但你仲有成大半世,都要為自己諗吓。一係就諗有冇第二條路可以行?但stream A真心最快最容易。
發現你阿媽響你決定移民之前已經唔正常
但係你地一直縱容佢控制狂同過度焦慮
一個咁嘅人真心會好似把口講既咁肯放自己個仔走咩?

如果佢係一個咁識得發現自己情緒有問題會理性咁安排自己去求醫既人
佢應該一早就去左睇醫生
而唔係響你決定要唔要走既關鍵時刻先黎話自己有病
再係咁渲染你走左之後公公婆婆情況會有幾咁壞
我覺得絕對係有苦肉計既成份在內
當然佢咁做亦可能只係出於本能
算啦,其實呢度真係好多小朋友,覺得世界上其他人啲父母同佢地果對一樣,無愛可言。
你全家都支持你點解唔去?
我都覺,成班傻閪唔使用腦就屌咗先

要控制你哋實在太容易
痴鳩線
無視所有因素就咁話家庭養育問題就係主因
咁文革個陣仔鬥老豆咪應該最激起到中國人科學發展
,再加埋女友暫時未有打算移民,佢都有屋企人要照顧,我哋段關係嘅未來都係未知之數
唔好意思 笑咗出聲

其實真係文化影響幾大,
中國儒家思想拖住咗中國正常文明發展。

從清末起就越嚟越衰,
可參考《中國人的德行》,
再有國民黨嘅腐敗,
共產黨嘅on9政策。

即使回復到現今社會都係無得發展個人興趣,
高錕都係離開咗中國先發明到光纖。

加上中共文化仲嚴重,
係唔抵得人哋叻就毁人一生。

我搵下之前睇個單慘案先。
人移你又移
不如直接承認自己為咗移民可以六親不認 由佢地死
佢的確講咗好多次呢番說話
跟隨自己諗法啦 無論咩決定都唔會完美
有時人就係要取捨 魚與熊掌不可得兼
你諗下陪唔到兩老最後一程有遺憾D定遲咗移民遺憾啲囉
睇你咁講,你阿媽應該好錫你啦,寧願自己喺香港照顧兩老都唔想阻你發展,其實你都要為錫你嘅人諗下
上面有d人留言話咩屋企人唔係咁重要/生仔只係養兒防老。。。佢哋真係慘 應該冇感受過家庭溫暖不過家家有本難念的經,你做嘅決定其實好睇你同你屋企人嘅關係/感情有幾好
咩回歸呀,屌你老母!
係淪陷呀
清大才女遭下毒,失明癱瘓、智商剩7歲!唯一嫌犯卻意外躲過追查…揭中國24年前校園懸案

https://www.storm.mg/lifestyle/1218575?page=1
今晚同阿媽傾咗,佢話如果我因為佢哋而留低,佢覺會得自己累咗我前途

我驚到時佢有事都寧願收埋唔比我知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞