因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
師兄你d回答笑撚死我
啱,如果係唔開心就唔好去住加拿大,心理層面上係好影響好多嘢,尤其係去外國好易有鄉思病,忍唔住會想返香港。

仲未計加拿大生活啱唔啱樓主,理性啲講唔好討論孝唔孝先,係睇自己內心想點,見佢寫到咁,唔覺真心想拋低家人嘅。

理性啲諗可能係好時機去,但於情應該走唔到,講緊係有女朋友,女朋友陪唔到一齊走,父母個邊壓力大需要照顧,當然父母對你好,正常人都會擔心返父母。

但講真有才能嘅人幾時移民都唔成問題,留學呢啲係外國幾多歲都唔會有人介意,我婆移民都係咁。
唔好意思 笑咗出聲
其實係⋯你老母就真係大鑊
連登仔最叻有理無理都叫人移民
話知死人冧樓死全家都要走到先
去左女朋友老母分分鐘冇晒,移係好但都要睇時機
女朋友一定無硬,樓主阿媽應該無咁快死嘅
不嬲都係咁 前排戴口罩減少感染機率保護下屋企人都比人屌到飛起 個個話由得廢老死 移民就個個話賣晒所有野唔好理屋企人 心諗係咪個個比人虐待 定孤兒黎咁睇得開
有冇睇報紙㗎!寫過好多香港人移民係拋低父母㗎嘛 呢到係香港嚟,西方文化都好重嘅地方嚟,同時又好矛盾地有中國儒家思想。
你自己諗清楚乜嘢對自己人生/生命係最重要,屋企人?自己工作前途?伴侶?國藉?自由?新生活?
我指係你短期內會因為無做而後悔嘅事,唔洗諗太長遠,無人有水晶球,唔會知好遠嘅未來係會點

但你要記得無得貪心,所有選擇都有後果,要走要留都要做得好好睇睇,亦都要提自己唔好賴人,因為條路係你自己揀
女友如浮雲,可以再搵
家人,其實你依家係咪有幫手,如果冇,咁你係唔係度有乜分別?你都介紹到你老母一個頂曬,咁你走唔走都係佢頂曬,有乜討論價值?
壓力大到失眠喎,又無人傾訴
如果係BNO visa, 頭-年可以離開英國180日。
佢阿媽會無朋友? 無朋友嘅人通常性格衰先無朋友。老朋友點都有卦,可以分享心事嘅,點止子女㗎!有時有啲嘢都唔會同子女講,驚子女擔心。
其實兩個都八九十 生cancer heart attack 你唔比人地自然去仲想醫?
有無諗過人又老又有病都辛苦
仲有你老母唔肯係佢鍾意攞苦黎辛
唔聽人講都無計
要求多多又覺得全世界都欠撚左佢既咪做成呢一代咁既態度

多得班懶係獨特既理論:「父母無問過我就生出黎所以一定要滿足哂我所有要求 唔係就窮人生仔正仆街」

班人聽聽下咪信以為真當真理咁 咪攪到咁歪曲既思想
決定好走就咪後悔,當佢哋情緒勒索你,唔洗理佢地
藍絲唔會影響人走定留,其實提出問題嘅人多數自己心底有答案

尤其係感情問題根本自己有一套做法
咁講咪去遠啲旅行都唔得?
我諗經濟都會一個大問題
讀書加供養父母+自己
去旅行你隨時可以取消唔去 機票唔係你個刻想買就買到 特別係遠距離

同埋你係香港成日見你大約都知父母咩身體狀況 差就唔好去住囉 但係外國唔通你次次聽到佢地身體有咩毛病就即刻book定機票 無事又即刻取消咩 你都你可能有咁多假放啦係咪先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞