因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
既然要考慮即係你未準備好 仲有擔心
咁就應該面對左依家比較重要既野先
對佢地黎講最好父母一到子女廿歲就全部好似楢山節考咁去上山自殺留番間屋同筆錢比佢地亂FING就啱架啦
擺明HK01記者出post作故仔 有咩好討論
人地本身有鄉下既限制 同埋西方對家庭既觀念同東方人完全唔同

唔好話東方人, 就算係西方國家入面, 白人同原住民既家庭觀念都完全唔同, 白人真係18歲可以踢你走, 原住民多數係大家庭幾代一齊住
你諗下老母或者阿公阿婆突然死既話
你係外國承唔承受到即刻返唔到黎
如果你覺得ok 或者向香港既屋企人可以幫到手咪得
兩件得返幾年都仲要拖後腳既先係冇人性
唔肯入老人院就係睇死樓主老母心軟
照你咁講有咩資格要求父母要對個B好唔虐兒/忽略佢? 要人照顧有咩資格say no?

Q:有父母係會虐兒,如果唔理法治係可行,咁社工發現後就坐監囉!要人照顧係因為父母決定生出嚟養,唔養做咩要生?

拎老綜/生果金班人有咩資格對政府/社會有要求? 要人照顧有咩資格say no?

Q:因為佢哋係持有香港身份,屬於永久居民,而每個公民都有權提出意見改善社會問題。要人照顧係因為香港暫時仲行緊一國兩制嘅基本法,而基本法有人權,香港居民享有社會福利,包括勞工法都係保障香港勞工。
多謝大家嘅comment我全部都有睇

喺到補充返少少

首先想移民係因為我做嘅行業個market喺加拿大好過香港好多,咁去加拿大進修順便移民好過留喺香港冇發展空間,第時都準備帶埋阿媽去。

另外,親人都支持我呢個決定,阿公阿婆都話資金上有咩需要即管出聲,佢哋亦都冇要求過我留低,所以彈琴只係佢哋最後嘅小小心願,但就令到我好心up

仲有,其實2老都冇要求過我哋要照顧佢哋,就算佢哋習慣咗日日點都要嘈一兩鑊,但佢哋兩個都係會互相照顧,是但一個跌親就另一個幫手扶返起身,如果唔係見到瘀咗嘅話我哋冇人會知,見到咁其實邊有可能唔擔心,日日返工都有無形嘅壓力

前排突然間一個生cancer一個心臟病發,佢哋話就話唔好理佢哋,由得佢哋自然咁走唔想連累我哋,但我同我阿媽邊有可能唔理 今次出事我喺度都幫阿媽分擔咗啲,所以當佢諗到未來2-3年冇我喺度嗰陣,佢驚再出咩事佢一把年紀未必再handle到。積埋積埋到呢排開始影響作息

至於點解唔請工人/看護,都係阿媽睇得多負面新聞,唔放心交老人家俾外人 (除咗喺醫院睇病嗰陣),佢習慣乜都攬上身自己做先放心,有啲嘢我想幫手佢都唔制
兒登仔係當個老豆老母死撚左
鬼佬係出去獨立定時定侯番去照顧下屋企
你夠一黎就老屈人地藍絲啦
總之最大問題係老人家,其次係阿媽,
根本人生係要為自己未來負責,老左先做伸手黨。
成日話細個養你,大個要養返佢,都唔知咩年代

阿媽心底裏都係咁諗,其實本身有win-win solution
係老人家stubborn,搞到全世界都有大損失,得佢有數
你睇下邊啲地方冇引渡條例先啦
上嚟問基本上得一個答案,你都係問自己重視d咩多d喇
咁又唔係咁講 家人本來就應該互相照顧 並不是話佢曾經照顧你 如今你就要還既概念
上一代唔願走
係佢哋嘅決定
咁點解仲要移?
唔會得
老母9成都係話唔想做你負累
而樓主聽到呢句更加於心不忍
咁即係其實樓主同老母民就照移 得閒匯錢請工人照顧兩老咪得
無錯,成年人自己決定
唔好綁架下一代
例一問題:父母唔養俾人養,親戚養到佢啲仔女到18歲,但個親生父母問返仔女拎1萬蚊每月家用又點計?又合理定唔合理?

例二問題:父母有負責任養育子女,子女都會於情於理去照顧返,不過如果子女想有更好發展,是否一定要放棄機會呢?且子女係可以申請假期回港,有事即趕返香港,而咁樣算唔算不孝呢?
Exactly
你選擇生出黎,佢係天生有責任要被照顧。
但你老要需要被照顧,唔係天生要被生出黎果個負責。
當然你可以思想上想照顧人,但唔代表犠牲所有人生去做呢件事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞