因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
屋企環境點?
負擔到可摸耳請個賓妹睇住2個老野
有個人幫輕下你老母壓力應該會細番d
連登仔:良知咩黎食唔食得架
唔係一個好時機,但呢個唔好嘅時機隨時可能係最後一個時機
唔會有好時機
到時就有其他嘢煩
香港人精神
唔好執輸 其他野話之佢死
走難呀
講得好呀師兄啲父母養大左個仔女其實應該要去死唔好阻住佢發展
已經一大堆
記住走左咪撚返
其實係咪得香港先係咁病態?
世界各地好多人讀大學或者做嘢就會搬出大城市做嘢
一年都係淨係返屋企1-2次 又唔見佢哋啲屋企人唔俾佢哋走?

而家移民又唔係唔再返嚟 個撚個喺度情緒勒索
中出即飛
移民大過天
老竇老母都冇面俾
所以你明白點解發現新大陸同探索太空嘅全部都係鬼佬,唔會係華人,
因為華人要留喺父母身邊要照顧佢哋
五年差唔多
你同屋企人關係唔差嘅
咁咪暫時留住係度先囉
移民政治呢啲野又唔係真係重要過屋企人
依家走難呀,仲喺度諗
一定生得出? 咁易生到就唔會咁多人去做IVF啦
移民可以吹到無良知無良心真係吹你唔漲
你呢種講嘢方式真係典型嘅情感勒索
仔女成年之後連決定自己去邊嘅自由都無
屌 風向post都上熱門 拉
覺得家人重要,咪留,覺得唔重要,就走

好簡單,自己決定
你班上一代唔係好鐘意講「想下一代好」?
依家有機會令下一代好個陣,就話唔洗理上一代,咁究竟你想下一代好定自己好呀?成班自私嘅垃圾都精神分裂嘅
核心唔係移民唔移民問題
係一個人既人生,每個人都預左自己老,
點解老左一定要仔女孫照顧? 佢覺得生仔女係為左老左照顧自己?
呢個已經係問題
每個人人生係自己,生仔女出黎,佢地既人生係服務為自己???
屌你咩邏輯黎 連基本既人性都無

照你咁講有咩資格要求父母要對個B好唔虐兒/忽略佢? 要人照顧有咩資格say no?

拎老綜/生果金班人有咩資格對政府/社會有要求? 要人照顧有咩資格say no?
背景同你差唔多
呀媽/親戚其實陪唔到你一世 離開你只係遲早既事 感情好既話如果佢地最後一刻個陣你唔在場的確會係人生一大憾事 另一方面移民係為左自己日後既路 咁你就要諗下自私啲為自己將來定諗佢地先 做唔到決定=時機唔岩 依家呢個時勢對於冇專長既普通人黎講真係可能一生人得一次
其實樓主形容得自己情況咁 都係屋企冇資源移民 亦唔係好好家境 有機會手停口停個D 好好考慮下自己能力 同屋企人工作(包括照顧長者)壓力 財政壓力 等等 好多野你唔幫手承擔 其實係轉嫁係其他人身上 好好諗下啦 大個仔架啦
養兒防老
係中國人傳統思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞