因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
老母唔肯走都似藍啦 理佢把撚咩
2026先截止喎 使咩咁急走
做你女朋友真係慘 都未大難臨頭就已經趕住走
可能我真係認識到真正嘅連登仔
我好感恩我父母對我嘅愛護
講多句
睇得出你阿公阿婆極自私
多病又唔覆診 佢自己都覺得comfort care唔想搞咁多野
啫係都接受自己咁既年紀 走左就算 但只不過臨尾幾年想有人陪
重要你阿媽都陪緊佢 佢真係體恤你阿媽 就唔會令佢咁辛苦 又鬧交又要求多多

依啲病人我見得多 心態好明顯

話咩叫你彈琴更加bullshit 只係想情緒勒索 令你覺得過意唔去 所以留低陪佢
佢真係想聽 開Zoom彈都得喇
而且走左 一年都會返黎一兩次喇 真係嘥鳩氣
唔願意去老人院,係老人家自己既選擇,
任何人選擇任何事,都要承擔佢既後果。正因為家人願意免費照顧佢,做成所有人都輸,得佢贏。咁佢未自然揀唔去老人院,因為冇後果。

如果你留低親手「照顧」所有人,都係你自己選擇,你要對你自己既後果負責。

根本唔係自唔自私既問題。而係每個人既選擇造成佢自己既結局。
世界好多野有得有失,但從來都唔應該,因為一個人勒索別人/有人要求免費得某D野就比佢。
更加應該明明平衡既解決方法唔用,而因為一個人唔肯而破壞全部人既選擇。
真係唔好喺連登問呢啲
每個人處境唔同
連登仔有鍵盤果陣係冇老豆老母家人朋友
你係錫屋企既,就唔會諗移民啦
扮咩反思
你黎連登問只會有叫你走呢個答案
我以前有女同事佢條仔準備去外國讀書佢都已經準備搵新仔
你好彩,呢個世界真係天外有天
樓上好多激進既講法唔好太放係心上,認真諗下,你做左走,或者唔走既決定,會唔會後悔,會既,諗下邊個係最不能承受既決定

你問我自己諗法既話,今日唔移民,將來辛苦d搵錢都仲有機會,屋企人有咩事,無左就係無左,就算走左每日都仲要牽腸掛肚
稱職嘅父母係應該犧牲自己成全仔女嘅成就;
唔係拖仔女後腳阻住佢發展
如果屋企有兩個老人要貼身照顧,可以考慮綜合家居服務照顧隊
每個區都有,可以問下自己個區長者中心
減輕阿媽照顧壓力都可以屋企輕鬆啲
利申過來人
https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_csselderly/id_618/
講真移民又唔係一去不返
都係志在拎個外國國藉,順便係外國拎工作經驗
咁咪去左先,如果阿媽係香港真係唔掂咪再返番香港
冇輸
好時機:下世?
你一提移民, 開口冇人性, 埋口冇良心
憤世嫉俗到咁
移民都算,老母有自殺傾向都仲想移
去兩年就搞掂講撚到樓主去成世咁
九七你班曱甴走得最快
1. 送左兩件廢老入老人院
2. 書可以讀左先
3. 你女友同老母都未有準備你急唔黎
見唔到上面個回覆話屋企人啱啱癌症好番?

留係啱啱經歷癌症既病人身邊有幾出奇
真,個個家庭美滿咩,你識投胎咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞