因為我決定讀書移民 阿媽要去睇醫生

364 回覆
35 Like 445 Dislike
自己人生無人無物啦無興趣咪搵啲仔女做寄託囉
講緊距離香港十幾個鐘

如果佢屋企人有咩事 佢買得機票再搭到番香港都已經差唔多入得焚化爐 都唔好話見最後一面
一係留低陪阿媽,一係帶你阿媽去cctoy睇醫生
有血緣關係既屋企人點再搵過?
咁大陸偷渡落香港啲人係咪十惡不赦?係咪要返鄉下住先啱?你返咗未?
睇得出師兄你應該久唔久都死全家
經歷過風霜係唔同d
講野豁達得黎又有份量
咁有咩原因一定要走? 既然咁重要同有咁多事要處理, 你真係覺得呢個係right timing?
叫生左仔既狗乸入呢個post 睇下
照顧90歲嘅阿公阿婆嘅責任全數落曬佢一個人到

其實睇年紀,樓主媽媽頂多10年以內
如果樓主遲兩三年走得唔得
情緒勒索?同埋明明藍絲都有人移民
岩,既然老母都叫走,咁就應該聽媽媽的話,走就是了,反正2年拎pr,呢2年阿公阿婆走咗既最多到時掃墓拜山買多2隻雞髀就係喇,萬一老母都頂唔住自殺,咁就再買多隻髀囉,反正都無需要講人性,無需要考慮屋企人,自己前途大於一切去馬就是了
畢竟係連登,養大你成人就是義務,阿爸阿媽老咗就什麼都不是,應該即刻跳樓自殺比副身家你先係正路
明知香港97會比支那收返仲生仔、唔預佢會移民?
會唔會係父母無良心?
不如問下樓主父母生仔為咩
養兒防老?
連登答案:一定係移民,老母辛苦養大我係老鳳,係義務,要我養老養翻佢地就無可能
係個仔未受精之前托夢求老豆老母生佢出黎嘅?
唔移民咪話自己黃
佢呀媽宜家都抑鬱要食藥
佢走左真係好可能出事

最尾都係睇樓主覺得邊樣重要啲
你咁樣走都唔會開心
但係老鳳都移咗民去日本wor
正常 條女有需要點算wo

我老豆老母移都未到我移
你up 乜春
咁要人照顧有咩資格say no?
犧牲下一代既下半生換你舒服?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞