永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
一直以黎大把咁嘅人。依家我地成日笑嘅廢老,可能day 1 就係咁。然後依家有10層8層樓收租,揸Benz E class, 但依家會攞免費報紙,幾年先去一次短trip, 套衫唔夠你靚,但係你要招呼佢
殺人放火就傷天害理啫
你真係同共產黨一樣賭錢吸毒都關事
你要YOLO 係你嘅選擇,佢就唔想臨老攞綜援咁解
問得呢句,一係你係李嘉誠個仔,唔係就係連毛都未生齊嘅小朋友
窮人喜好就係笑柒人
再覺得自己懷才不遇
賺錢就係佢嗜好,人各有志
少少認同
買乜做乜都要睇保唔保值無咁開心
不過人窮有乜計
可能細個 家庭令佢咁慳
諗多咗
儲儲下八十歲都黎
樓主幾歲?到左要洗錢既年紀未?
可能人地只係想先苦後甜

身邊唔少朋友搵幾多 洗幾多
諗住過幾年加左人工就有錢
一年去幾次旅行 放假食好西
有多餘錢養部車周圍去

到三十頭結婚買樓生小朋友樣樣都係錢
見過有兩公婆做左十幾年野 用屋企人公屋換居屋
首期三四十萬都要問屋企人借
呢啲咪亂洗錢 人生無規劃最後面對既問題
無話岩唔岩 睇你睇得幾遠 自己開心咪得
岩玩咪見 唔岩咪唔見

出黎做野就開始儲錢
多有多儲 少有少儲
起碼三十歲要有70-100 萬
買樓裝修結婚呢到最少都洗一百個
唔少人係到求婚個一刻先發現要洗好多錢
跟住求完無錢結 又要儲幾年 啲女又話有樓先結
唔係中六合彩或者有父幹
就算下個月加人工到十萬
一球都要儲一年啦
都算正常
喺香港只可以生存
賺多啲錢
移民就可以有生活
連登仔好多都係咁,你喺度講真係博屌,一句講晒,窮底
好可憐
可唔可悲見仁見智啦,至少喺香港唔係,因為香港人多數都功利主義行先
佢未來的自己可能都多謝佢而家咁儲錢然後去錢滾錢呢
不嬲呢個世界第一桶金最難搵,搵完就錢滾錢
依家後生咁做 儲到一定程度既錢就退休
到時見到你仲要返工 租樓
你會覺得自己係一個joke 非常可悲
你因為及時行樂所以開心,
你老友因為距離目標(例如退休)近一步所以開心

或者你覺得後生仔人生應該多姿多彩,但呢啲嘢都係留返比有家底嘅人享受啦
一樣米養百樣人
有啲人想做奴隸
有啲人想擺脫做奴隸
每人選擇唔同
你先最撚可悲 樣樣野都跟主流 跟大隊 你自己無撚腦架?
你係連登問啲連登毒撚,咁你想得出啲咩答案
個個環境都唔同
好難比較
要用錢嘅時候就最鍾意呢啲人
一樣米養百樣人
人各有志

此post已完
why not
做到40就退休
你就慢慢捱到65
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞