永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
係窮呀,吊你老味
你講嘅‘‘應該’’意思係?
冇問題呀 滿足身邊所有人係你既價值觀
但唔係我既 你都冇權亦都冇資格干預我嘅人生

題外話講多兩句 更何況 人生中根本滿足到所有人
搵食要OT 可能就犧牲咗陪小朋友嘅時間
有時好多嘢只可以二選一
稱職嘅員工 定係稱職嘅老竇你都未必做得曬
你喺你母親面前係稱職嘅兒子
你喺你老婆面前係合格丈夫
但係當佢哋兩個有衝突 你可以做到兩個完美嘅人設嗎?
呢個純粹題外話同個主題冇咩太大關係
應該,即係責任

做兒子責任、做學生責任、做員工責任
呢個我諗可以歸類為「良好價值觀」?

我覺得有D價值觀係社會被公認為「好」

有D被公認為「唔好」

好既價值觀就係道德標準
咁你個friend而家咪努力搵錢 等自己未來成為一個合格嘅爸爸囉 小朋友讀書使唔使錢 生活使唔使錢 24孝爸爸幫佢準備埋首期咁又使唔使錢
做24孝兒子 兩老老咗要錢照顧 你冇錢連你老人院都冇資格去
咁你個friend嘅興趣係鍾意搵錢咁又點解係可悲呀?
其實好睇你自己人生觀,為自己而活,定係為別人而活,當然前者唔易做得到,身邊有好多有形或無形嘅阻力
符合道德標準唔代表唔可悲

例:

一個同性戀人士為符合社會道德標準格硬結婚,

對佢本人黎講係好可悲。
如果上一個年代嚟講,我認同
今時今日唔好玩啦 邊個可以逼到你
只係例子

說明「符合良好價值觀」同「是否可悲」係無因果關系。

就算現今香港社會,個仔出櫃會畀父母趕走都唔係稀奇既事。
唔好越拉越遠 有啲開始唔係好知你講緊乜
但係你上面啱啱個例子都係一個好好嘅例子
忠於自己定做24考兒子
你自己都舉左一個好好嘅例子 唔係你想做好每一個身份就做好每一個身份
好慘
有時真係要止蝕,唔淨只係股票
你遊撚夠花園未
你根本完全講唔到可悲個位喺邊就收皮啦
頭幾頁咪講左
人地笑到最後啊
同我一樣呀
咁點解人哋鍾意錢就係可悲
其實好多人都係偽毒,有啲人返工見佢唔出聲唔同人講嘢覺得佢毒撚,其實佢出面好多朋友,只係覺得返工唔係識朋友,講多又錯多,有時返工啲同事level太低又唔啱傾都費時講太多,慳返啖氣做完嘢準時收工有me time仲好
現實如此
warren buffet人生是否可悲?
香港就係咁
你都on9 人人都想進步 我好易滿足 覺得現況已經好好又得唔得?
我又唔係偉人又無咩大志 淨係想平靜咁同身邊既人開心過一世 咁又有錯?
你ed逼人地認同你價值觀既人真係煩撚過閪
講埋曬d懶係勁既野 暗中踩低人
人地一樣咁睇你
咁既人生,係咪可悲?
你講得出E句就唔單只係有感而發 而係批判緊人 你先係最可悲個個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞