永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
即係其實你嘅前設就係令社會有進步就係高
如果你嘅興趣,令社會冇進步就係低?
我怕我理解錯,請問係咪咁嘅意思?
個高低係你定?根本係主觀嘅野
所以我都一直問點樣定義
你就算定義到 呢個都係你個人睇法
所以我就係唔明點樣定義
既然定義唔到,又點樣分高低對錯?
所以我咪直接問你囉
咁點樣係高點樣係低?
點樣係對點樣係錯 ?
係咪鍾意搵錢就代表錯?
做無國界醫生就代表對?
真心求教
可唔可以比到一個清晰簡單嘅定義我?
點樣去為興趣分高低對錯?
問下誠哥
個校長唔揀你個仔
你咪咁樣同老婆交代囉
佢接受就ok無問題的
我依家就係講緊你做人係咪就係等於入學試?
入學試必須要校長嘅青睞 所以你要配合佢嘅價值觀
佢心入邊嘅選生條件
但係我喺呢個社會打滾 我想請問我需要同邊個交代?
我需要用邊個把尺嚟量度自己?
嗰個唔係我自己咩?
去唔同嘅考試同選拔 都有唔同嘅要求同條件
冇意思的 你係要搵其中一個你做你人生嘅標準
芭蕾舞學院 可能需要你精通舞蹈筋骨柔軟
體育學院 可能要求你精通一樣運動
但係做人呢 就真係冇嘅
你只係需要對得住你自己 承擔返自己選擇嘅風險同埋結果
我只係講個例子啫
你可以話你唔生仔添
你係個社會打滾
老闆點解唔加你人工 加隔離同事呀
就係你同事係黎生
會配合佢價值觀囉
你覺得唔洗咁做就真係唔洗嘅 唔好迫自己
唔該咁你選擇做黎生 得到你想要嘅嘢咪恭喜你囉
我選擇做平庸嘅打工仔 咁唔通我又有錯?
咁的而且確唔生仔唔通都有錯?😂😂😂
其實都好多呢啲人
笑L死,真係好loser嘅感覺
第一層
如果佢真係有錢 佢嘅興趣就係賭博 佢有冇問人借
我想問吓佢有咩做錯咗?

第二層
喂你都識講冇分邊個最好 咁你憑咩定義人哋唔好?

第三層
呢個後悔都係你嘅假設姐係咪呀? 如果人哋真係鍾意咁樣過
佢又覺得自己嘅人生過得好豐富 呢排咩定義人地過得唔好?同埋係你覺得人哋廢 講到尾都係你主觀覺得
人哋點樣過生活難聽啲講關你咩事?
都幾年後可能佢個fd開post笑9樓主
講咁多都廢
實踐下就明
睇得出條友好鬼自大
因為真係太撚主觀
到而家都俾唔到定義點樣討論落去?
既然定義唔到點樣分高低對錯?
睇完得啖笑 睇完佢講啲乜9 123層 結果原來係無標準 根本只係一個自大嘅人係度9up 建議你唔洗再理佢 對牛彈琴
世事都被你看透了
冇定義真係討論唔到落去
不過相信我喺佢眼中就係俾佢低幾級嘅人
夏蟲不可語冰
其實可唔可以話一個人任何時候都「需要」同人交待?

細個滿足父母既期待

入學面試時滿足校長期待

讀書時滿足老師期待

打波時滿足隊友

做Project時滿足同組組員

考試滿足Marker

寫論文滿足教授

見工滿足面試官

返工滿足老細

拍拖滿足條女

上床滿足對手

其實人生唔係應該需要滿足別人咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞