永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
吸毒賭錢都唔一定傷天害理,佢開心咪得
幾球一年其實都幾難使得晒

起碼可以買一般野可以唔使睇價錢(一般野)
唔係好係「我咁過」,而係好似「一般人」咁過
少呢d 女
因為……Cheap (我指呢個行為)

窮L先會要執二手

正常人都鍾意買野開苞既感覺
佢收入每月如何
唔知。點會問呢個問題。
你仲撚On9啦
拎自己把尺去度人
人哋鍾意自己嘅生活方式想點咪點囉
樓主好撚自我中心 岩你既生活一定岩其他人?
佢覺得舒服又無搞到人你理得佢姐
delayed gratification. 錢帶來自由同安全感
計下數啦傻仔, 有頭家生兩件養下老豆老母要使幾錢呀
所以我話一般野。我梗係知幾球一年唔夠入香港會、出入四季、買PP、買Hermes Kelly bag
你以為佢為咗慳個少少 影響人生選擇會冇咁開心
可能人哋就係為咗個慳咗就係賺咗嗰種愉快感 真係除咗你講嗰啲途徑冇其他途徑比到㗎 即使你搵到幾多錢都好都得唔到嗰種爽
我無話要干涉

只係有感而發
你去批判朋友既價值觀同生活方式比較可悲
真,冇錢都要出世真係好可悲
屌。做乜鳩話我批判

我只係有感而發之嘛
所以你都一世會唔會有呢啲嘢, 你是否可悲
關你撚事咩朋友講兩聲咪算,要人跟你諗法係咪癲撚咗?
可悲。

我都想無限錢。使極都係面果浸。
係 呢啲係大眾主流想要嘅人
但唔代表非主流嘅人唔正常/唔好
假設個個陽光 outgoing
咁你係咪想同全世界既人做朋友?
咁人既獨特性仲存唔存在?
非主流既人就係同主流既人有對比
先會突顯到個獨特性
毒有毒既好 陽光有陽光既好
人地既人生由佢自己決定係最好
可能人地覺得後生人生就係用黎搵錢
佢又無傷害到人/社會 又有乜問題
咁你都定義咗上面個種人係正常人
咁其他係咪唔正常
有人鍾意同毒撚做朋友
每一種人總會有吸引力
睇吓吸唔吸引到你啫
無話要人跟

只係覺得登佢唔抵

花樣年華浪費了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞