永遠只為「賺多D錢」而做各種人生選擇,是否可悲?

497 回覆
587 Like 552 Dislike
我都係甘既人,覺得儲錢就算無咩興趣都好,退休左之後無錢用甘點。
這樣的人生選擇或許有些單調和缺乏樂趣,但不一定完全可悲。每個人對於人生的追求和價值觀都是不同的,有些人可能更注重物質上的收穫和穩定性,而有些人則更注重精神上的富足和自我實現。重要的是,這些選擇是否符合自己的價值觀和人生目標,並且是否讓自己感到滿足和快樂。如果這樣的選擇讓這位朋友感到滿足和自在,那就不必太過在意別人的評價。但是,如果這樣的選擇讓這位朋友感到空虛和不快樂,那就需要重新思考自己的價值觀和人生目標,並尋找適合自己的生活方式。
兒登 全世界十有 6個9個 窮撚
到時人地提早退休嘆世界唔得?
樓主朋友儲到錢覺得開心
樓主:佢好可悲
我有個朋友連旅行都唔去 好盡
咁樓主你又有幾多姿多采?
吸毒賭錢點傷天害理法
如果樓主係因為見到朋友嘅狀況,而啟發到自己想過點嘅人生,咁係冇問題

但係唔使去judge人,你心入面嗰啲標準唔係要套落全部人度,每個人都有自己生存方式同目標架喎。掉返轉你個frd judge你大洗,你都覺得佢on9啦
做乜咁同港豬過唔去
ibanker都係每星期得幾個鐘陪女
至少可以一路工作一路旅行

好過窮燃連女都冇、負擔唔到歐遊
呢d先叫冇青春

想work life balance,搵份中產工作,而絕大部分人就係努力緊由普通人晉升成為中產
屌。Chatgpt
我都有少少似呢種人

但我係睇抵唔抵食,值唔值呢個價

值呢個價我就會捨得洗錢

唔值呢個價,1蚊都唔想比

當然購物都一樣

好似最近msrp買左張4090

因為我覺得真係msrp抵玩先買
其實錢真係咁重要咩
你只可以改變自己嘅選擇
人哋開心就得
同埋香港社會風氣都係睇錢份上,都無可厚非
係現在社會中, 人窮得只剩下錢, 至少你仲可以用錢去補償
貧賤夫妻百事哀, 有情並不會飲水飽
有啲人係咁 通常都會做柒野又無晒啲錢

不過有啲好積極又好恨錢又正面既人 日日諗方法賺錢 睇落啲決定好求其 但佢地快上快落 日子有功通常都有啲唔錯既搵錢模式係發到達
同"買股票係咪一定要以賺錢為目標?"一樣咁ON9
陽光,outgoing ,charm
咁你都唔撚係啦睇你講嘢成個毒撚咁
咁又無人想同你做朋友?
每個人都有自己lifestyle
你憑咩去judge人
應你老母該咩
我夠可以話佢到50歲 人地已經半hea 半退休狀態
周圍去旅行嘆世界
你仲返緊工比你口中既後生仔
做你上司 點到你成隻狗咁
潮退就知道邊個無著褲
十年後你就會後悔自己當年點解咁大使
樓豬可悲啲

一睇就知跟風撚 見同輩做啲咩好型

自己又要跟住做 然後叫哩啲做青春
事實係只係想得到人認同嘅戇鳩仔

仲要唔知邊度黎嘅優越感

想強行想將自己嘅生活方式套落人地度

將一個草到錢又樂於助人嘅朋友

擺上連登再話人可悲

講真佢識到你真係好可悲
生活上應該有99%問題可以用錢解決。
解決唔到係因為唔夠有錢
有錢先比較容易發展其他興趣
冇錢,就只可以專心努力搵錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞